Självmedicinerar barnen mot långtidscovid – mamma Malin sökte svar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter insjuknandet i covid-19 har Alex och Julia från Sollentuna fortfarande symtom. Men trots lång kontakt med vården saknas fortfarande behandlingsmetod för syskonen. Så nu har mamma Malin tagit saken i egna händer – och börjat medicinera sina barn.

Malin misstänker att hennes barn drabbades av mastcellsaktivering och histaminintolerans. Slutsatsen har hon och barnens pappa dragit efter att själva gått igenom 200 internationella studier – och samtalat med andra drabbade familjer. Trots att de båda saknar medicinsk utbildning.

Alex och Julia upplever fortfarande symptom efter covidinfektionen. Foto: SVT

Forskare: ”Kan ha rätt”

Enligt forskaren Petter Brodin vid Karolinska Institutet kan föräldrarna ha rätt, men skriver i ett mail till SVT att forskningen kring sambandet ”hittills är mycket svag”. I vissa fall behandlas barn mot symtom på långtidscovid, men någon specifik behandling eller riktlinjer inom vården finns ännu inte.

Alex och Julia lider än idag av symptom som hög puls och trötthet – hör hur medicinering funkar i videon.

Detta är mastcellen och mastcellssjukdom

Mastcellerna deltar i många olika naturliga processer i kroppen, till exempel akut inflammation.

När mastceller aktiveras frisätts olika molekyler som förmedlar biologiska effekter som histamin, cytokiner, tryptas och prostaglandin D2. Dessa kan orsaka symtom som hudutslag, svullnader, klåda och i allvarliga fall livshotande blodtrycksfall, så kallad anafylaktisk chock.

Mastcellerna är också involverade i en rad olika sjukdomar, som allergiska sjukdomar, kroniska hudinflammationer och benskörhet.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.