Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mall of Scandinavia invigdes 2015. Hör polisen om hur de ser på köpcentret med koppling till ungdomsrånen. Foto: Marcus Ericsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: Mall of Scandinavia tillhåll för ungdomsrånare

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm har ungdomsrånen ökat med över 80 procent sedan förra året. Stora köpcentrum som Mall of Scandinavia är ett populärt tillhåll för rånarna.

Från årsskiftet fram till oktober i år har över 1 000 rån mot personer under 18 år anmälts. Jämförelsevis anmäldes 572 rån mot barn under samma tidsperiod förra året.  

Enligt polisen sker rånen ofta i närheten av centrum, tunnelbanestationer och andra områden där det rör sig mycket folk. Mall of Scandinavia i Solna är en av alla knutpunkt för ungdomsrånen. Men på Mall och Scandinavia ser man ingen ökning av problematiken.

– Vi har inte noterat någon ökning av det här problemet hos oss. Och vi har heller inte fått några sådana signaler från Solna-polisen, Annika Molander, kommunikationschef Westfield Mall of Scandinavia.

”Visa att det inte är en kompis”

Skulle man uppleva att man är i en utsatt situation menar Tommy Stiernerlantz, som är samordnare för ungdomsbrottslighet hos polisen, att man bör försöka göra andra uppmärksamma på situationen.

– Det är viktigt att man visar att det inte är en kompis. Många gånger kan det se ut för folk som skyndar sig förbi att det är en massa ungdomar som står och hänger, säger han.

Polisen rekommenderar att man märker dyra ägodelar med DNA.

– Stöldmärkning med DNA kan vara väldigt effektivt. Det syns inte om man inte lyser på det och du kan sätta det på ställen som man inte kan ta bort i jackan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer