Foto: TT

Man ”av bra familj” friad för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man som åtalats misstänkt för att ha misshandlat sin fru friades nyligen av Solna tingsrätt.
I den friande domen pekar rätten bland annat på att mannens familj ”verkar vara en bra familj”.

I en friande misshandelsdom från Solna tingsrätt står det att det hade betydelse att den misstänkte mannen var ”av bra familj”, vilket har upprört många.

En av nämndemännen försvarar domen.

-Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag, säger hon till Aftonbladet.

Det var två nämndemän för Centerpartiet som ansåg att mannen skulle frias medan juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

I domen stod det att mannens familj verkar vara en bra familj, till skillnad från kvinnans, ”vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”. Det stod också att kvinnans trovärdighet minskar eftersom hon anmälde misshandeln till polisen i stället för att säga till mannens släktingar, skriver The Local.

Domen överklagas

Åklagaren Josefine Dahlqvist har överklagat till hovrätten. Hon anser att domen är grundad på ”antaganden och fördomar”.

Magnus Persson, gruppledare för Centerpartiet i Solna, anser att kvinnan självmant borde lämna uppdraget som nämndeman.

-Hon står bakom de här domskälen. Som de är skrivna så kan man inte vara nämndeman för Centerpartiet. Det har jag också framfört till henne tidigare under kvällen, säger han till Aftonbladet.

Lagmannen Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt, är den som skulle kunna ta ett beslut om att en nämndeman måste lämna sitt uppdrag. Hon säger till Aftonbladet att det inte finns något sådant pågående ärende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer