IVO riktar skarp kritik mot St: Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhus efter att en ung man avled av missad blodpropp i hjärnan. Foto: TT arkivbild

Man i 30-årsåldern dog efter blodpropp – skickades hem av två sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern dog efter att läkare på två olika sjukhus skickat hem honom med en blodpropp i hjärnan.

Skarp kritik riktas nu mot Sankt Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset.

Mannen kom in till akuten på Sankt Görans sjukhus i Stockholm med svår huvudvärk och yrsel. Akutläkaren gjorde en första bedömning och lämnade sedan över patienten till jourhavande läkare på neurologen, rapporterar Mitti Stockholm.

Där bedömde en olegitimerad underläkare att smärtorna var muskulära och skickade hem mannen. Dagen därpå sökte han vård på Karolinska universitetssjukhuset. Då hade han pulserande tinnitus och kräkningar. Fortfarande hittades ingen orsak.

Propp upptäcktes på tredje läkarbesöket

Först nästa dag, då röntgenbilderna granskades av en specialist inom neurologi, upptäcktes proppen i hjärnan. Mannen lades in på Karolinskas akut och fick blodförtunnande läkemedel. Då tillståndet förvärrades inleddes en behandling för att lösa upp proppen – men mannen avled.

En anhörig, tillika läkare, misstänkte direkt att mannen fått en propp eller blödning i hjärnan. Den anhörige har anmält händelsen, som inträffade 2018, till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu kritiserar båda sjukhusen.

Sankt Görans klandras för att ha låtit en olegitimerad läkare arbeta självständigt och Karolinska för att ha skickat hem mannen utan att konsultera en neurolog. Sankt Görans sjukhus uppger att ärendet är ”djupt tragiskt” och skriver i ett mejl att det alltid finns legitimerade läkare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.