Teknisk undersökning gjordes fem dagar efter dödsfallet. På golvet syns fotspår. Foto: Polisens förundersökning

Man döms för mord på före detta flickvän

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan och mannen hade haft ett förhållande där hon misshandlades flera gånger, det slutade med att hon hittades mördad i sitt eget badkar för ett år sedan. Under torsdagen dömdes den 23-årige mannen för att ha mördat sin före detta flickvän. Hon förgiftades först med ett narkotikaklassat läkemedel, sedan drunknade hon i badkaret.

Det var i april förra året som en 29-årig kvinna hittades död i badkaret i sin lägenhet, med stora halter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol i kroppen. Det var den nu dömde mannen som själv larmade polis att något hänt kvinnan och väntade på polisen utanför hennes dörr. I hemmet fanns då kvinnans 3-åriga barn.

Först behandlades dödsfallet som självmord av polisen, men två dagar senare började polisen utreda det som ett mord. Den före detta pojkvännen misstänktes och nu döms mannen i Solna tingsrätt till 18 års fängelse.

Injicerade tramadol

Enligt domen är det ställt utom rimligt tvivel att mannen har gett kvinnan en dödlig dos tramadol med hjälp av en spruta och innan eller efter det lagt henne i ett vattenfyllt badkar så att hon drunknade.

– Det finns flera försvårande omständigheter kring mordet, bland annat att mannen planerade mordet och försökte dölja det på olika sätt, att det begicks mot en kvinna som han var klart fysiskt överlägsen i hennes hem och framför allt att hennes lilla dotter var hemma vid tillfället, säger domaren i målet, rådman Lena Klintefall i ett pressmeddelande.

Trakasserat kvinnan i åtta månaders tid

Innan hon mördades hade kvinnan gjort en polisanmälan om grov kvinnofridskränkning, vilket mannen också döms för. Enligt tingsrätten hade mannen under närmare åtta månaders tid misshandlat, hotat och ofredat kvinnan på ett sätt som har bedömts som grov kvinnofridskränkning.

Dagen innan kvinnan dog hade hon kontaktat mannen via meddelanden och telefonsamtal som är inspelade. Hon ville ha pengar som han var skyldig henne, annars skulle hon gå till polisen dagen efter. I samtalet sades att hon hade ”bevis på allt” och skulle ta det till polisen. Mannen var enligt vad tingsrätten skriver ”en i vissa kretsar välkänd profil på Instagram” med tiotusentals följare.

23-åringen dömdes också för flera andra brott, bland annat misshandel mot två andra kvinnor och grovt vapenbrott. Totalt dömdes han för 14 brott.

Kommer överklaga

Mannen nekar till att ha gjort sig skyldig till något som kan rubriceras som mord, säger hans advokat Leif Silbersky till TT.

– Jag har haft en konferens med min huvudman och han har gett mig order att överklaga i den delen som berör mord respektive vapenbrott. I övrigt kommer vi att acceptera tingsrättens bedömningar, säger Silbersky.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer