Teknisk undersökning gjordes fyra dagar efter dödsfallet. På golvet syns fotspår. Foto: Polisens förundersökning

Man frias i hovrätten från mord på före detta flickvän

Uppdaterad
Publicerad

En man dömdes i april i Solna tingsrätt till 18 års fängelse för mord på sin före detta flickvän. Nu frikänner hovrätten mannen från mord. Rätten anser att det inte går att bevisa att mannen gav kvinnan en dödlig dos av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol.

Enligt åtalet skulle mannen ha förgiftat den 29-åriga kvinnan genom att ge henne en spruta Tramadol, något som ledde till att hon skulle ha drunknat i badkaret. Kvinnans treåriga dotter befann sig i lägenheten när kvinnan avled.

Dödsfallet behandlades först som självmord av polisen, men två dagar senare började polisen utreda det som ett mord. Den före detta pojkvännen dömdes i Solna tingsrätt till 18 års fängelse.

Hovrätten anser också att mannen gett kvinnan en sprutan med det narkotikaklassade läkemedlet och lagt henne i badkaret men menar att det inte går att utesluta att kvinnan tagit mer av läkemedlet på egen hand och att det kan ha lett till hennes död. Därför frikänner Hovrätten mannen från mordanklagelserna.

Mannen döms istället för bland annat grov kvinnofridskränkning och grovt vapenbrott till fängelse i tre år och sex månader.

Åklagaren: Förståelse för hovrättens resonemang

Vice chefsåklagare Tomas Mattsson säger att han ”har förståelse för hovrättens resonemang”.

– Det har inte varit en alldeles enkel utredning, i synnerhet inte i de rättsmedicinska och rättskemiska delarna. I övrigt kan jag konstatera att hovrätten i stort delar min uppfattning när de gäller de andra brotten han åtalades för, säger Tomas Mattsson i ett pressmeddelande.

Trakasseringar i flera månaders tid

Innan kvinnan hittades död ska mannen ha misshandlat, hotat och ofredat kvinnan under en längre tid. För det dömdes han i tingsrätten för grov kvinnofridskränkning. Mannen dömdes också för flera andra brott, bland annat misshandel mot två andra kvinnor och grovt vapenbrott. Totalt dömdes han för 14 brott.

Mannen var enligt vad tingsrätten skriver ”en i vissa kretsar välkänd profil på Instagram” med tiotusentals följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.