Man häktas misstänkt för terrorfinansiering

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern misstänks för att med vapen ha försökt utpressa en person för den kurdiska terrororganisationen PKK:s räkning, rapporterar Ekot.

Mannen är i 40-årsåldern och har varit i Sverige i cirka fem år men är medborgare i Turkiet. Under fredagen häktades han av Stockholms tingsrätt misstänkt för försök till terrorfinansiering, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

– Brottsligheten handlar om ett utpressningsförsök mot en person i Stockholm och i det sambandet har det använts ett skarpladdat skjutvapen, säger åklagare Hans Ihrman till Ekot.

Hotade med vapen

Enligt Ekot ska han ha avfyrat skott utanför en restaurang i Stockholm, efter att han hotat en person inne på restaurangen. Det ska vittnen ha berättat för polis som larmades till platsen.

Åklagaren knyter mannen till terroristorganisationen PKK och menar att utpressningsförsöket gjordes i syfte att finansiera organisationen.

– Mot bakgrund att den här organisationen är bedömd som en terroristorganisation är det också frågan om terrorfinansiering utöver det här utpressningsförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.