Mannen ska betala över en miljon i skadestånd, utöver fängelsestraffet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Man i Stockholmsområdet döms till fängelse för sexuellt utnyttjande av 11-åring

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, döms till fängelse och miljonskadestånd för att sexuellt utnyttjat en 11-årig flicka. Mannen studerade till förskollärare när han kom till polisens kännedom.

Det var flickans kompis som sommaren 2023 polisanmälde den 25-åriga mannen, då hon tyckte att relationen var obehaglig.

Mannen som är hemmahörande i Stockholm studerade under tiden brotten begicks till förskollärare och har enligt utredningen ett tydligt sexuellt intresse för barn.

– Vi har arbetat offensivt, noggrant och fokuserat. Vi har tagit det vi kan i beslag för att sedan granska allt innehåll. Personer med ett sexuellt tändningsmönster mot barn är där barn finns, de ska betraktas som farliga för samhället och inte bara för det enskilda barnet. Om mannen inte hade kommit till polisens kännedom hade han mycket väl kunnat börjat arbeta på en förskola, säger Varona Farbodi, utredare polisregion Stockholm.

Han döms till fängelse i 8 år och 10 månader för bland annat flera fall av grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt ofredande mot barn, flera fall av sexuellt ofredande mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, olovligt anskaffande av alkohol samt barnpornografibrott.

Skadestånd över en miljon – unikt högt

Han ska även betala över en miljon kronor i skadestånd.

– Vi har båda arbetat med brott mot barn under många år och ingen av oss har tidigare sett skadestånd i miljonklassen. Det är tack vare nya regler i skadeståndslagen vilket gör att unga brottsoffer äntligen får en skälig ersättning för den enorma kränkning som de utsatts för, säger Susanne Wide, utredare polisregion Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.