Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren Lars-Göran Kjellin varnar för brister i uppföljningen av antikroppstesterna. Foto: SVT

Läkare vill se debatt om företagens ansvar för coronatester

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag i Stockholm erbjuder nu tester till privatpersoner för att se om man har antikroppar mot coronaviruset. Läkaren Lars-Göran Kjellin vill se en debatt om hur man ska ta hand om patienterna efter att de fått sina provsvar.
– Man kan inte ge ett svar och säga att det var positivt eller negativt och sedan är det tack och adjö, säger Lars-Göran Kjellin.

Lars-Göran Kjellin jobbar själv på ett vårdbolag som i första hand erbjuder vård till företag, men som nu även erbjuder antikroppstester till privatpersoner.

Vill ha riktlinjer för proverna

När fler företag nu börjar sälja antikroppstester till privatpersoner vill han gärna se riktlinjer från myndigheterna kring vem som ska få ta prover och hur provtagandet ska se ut.

– När du som individ får ett svar, hur hanterar du det här svaret? Om du känner oro och vill prata med någon ska du ha en vårdgivare bakom testerna som du kan ställa frågor till, säger Lars-Göran Kjellin.

Det är inte så att du bara pratar i egen sak?

– Nej, jag pratar inte i egen sak. Min huvudsakliga drivkraft är att driva strategiska hälsofrågor. Jag skulle vilja få upp det här till en debatt och en dialog på riksnivå. Nu släpps testerna fria, men vårdgivarna måste ta ansvar även efter att individerna fått sina testsvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer