Polisen arbetar på brottsplatsen i Barkarby i maj tidigare i år. Foto: Anders Wiklund / TT

Man knivmördade sin mamma – döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms för att ha mördat sin mamma. Rätten bedömer att våldet varit brutalt och inneburit ett svårt lidande för kvinnan. Mannen döms till livstids fängelse.

Det var den 16 maj tidigare i år som polisen larmades till ett villaområde i Barkarby i Järfälla kommun. På platsen fanns en knivhuggen kvinna som avled av sina skador. En man greps kort därpå och åtalades senare. Mannen är i 30-årsåldern och son till kvinnan.

Ingen allvarlig psykisk störning

Under rättegången har det framkommit att det enda han minns från händelsen är att han sökte upp sin mamma i hennes bostad och att han då hade en kniv med sig.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt den led han inte av en allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningen eller undersökningen.

Särskilt hänsynslös gärning

På måndagen kom domen från Attunda tingsrätt. Mannen döms till livstids fängelse för mord. Han ska även betala skadestånd till sin pappa och bror.

– Rätten har i sin bedömning av om gärningsmannen ska dömas till livstids fängelse eller till ett tidsbestämt straff beaktat att det varit fråga om ett brutalt och kraftigt våld som inneburit ett svårt lidande för kvinnan. Rätten bedömer gärningen som särskilt hänsynslös, säger rättens ordförande, rådmannen Thomas Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.