Var tredje vågar inte ge hiv-positiva första hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär två personer om dagen i Sverige får besked att de har hiv, och Stockholm har flest hiv-positiva i landet. Ändå är kunskapen om diagnosen liten i samhället och fördomarna många. 

Stockholmaren Daniel Rahm är 27 år och arbetar inom vården. Han lever med hiv sedan fyra år tillbaka och stöter på många fördomar om diagnosen, även bland vårdkollegorna. 

– Jag har varit på arbetsplatser där kollegor har varit – kanske inte rädda – men dragit sig tillbaka när de fått reda på min diagnos, säger han.

Tror inte på smittfri hiv

Riksförbundet Noaks Ark hiv-rapport innehöll en Sifo-undersökning om svenskars attityder till hiv. Den visade att 60 procent inte trodde att smittfri hiv ens fanns. Samtidigt svarade var tredje person att de inte skulle ge en hiv-smittad person första hjälpen.

LÄS MER: Färre hiv-testar sig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.