– Nu går vi ner på handling vad vi konkret ska göra om vi hittar återvändare från IS, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: SVT

Många orosanmälningar gällande jihadisternas barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter svidande kritik för brister i hanteringen av återvändande militanta jihadister kommer nu Stockholms stads nya grönblåa styre med en plan för bättring på området. Bland annat satsas fyra miljoner kronor på ett slags stadsövergripande expertteam.

– Alla ärenden kommer att utredas, lovar socialborgarråd Jan Jönsson (L).

Efter SVT:s granskning i slutet av förra året har socialtjänsten i Stockholm tagit emot 38 orosanmälningar om att barn i familjer som stridit för IS kan fara illa.

Stockholms stad har fått utstå svidande kritik för att inte ta kontakt med återvändande militanta jihadister från Syrien och Irak. Tidigare har staden inte haft någon central mall för handlingsplanerna. Varje stadsdel har fått göra sin egen plan, vilket i den här typen av komplexa frågor inte varit optimalt.

Därför presenterar nu Stockholms stad en ny handlingsplan mot våldsbejakande extremism, där bland annat ett expertråd ska bildas som ska kunna sättas in vid behov.

– Vi behöver bli väldigt konkreta jämfört med tidigare då det mer har varit en akademisk uppsats vad extremism handlar om. Nu går vi ner på handling vad vi konkret ska göra om vi hittar återvändare från IS, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Upp mot 40 IS-krigare har återvänt till Stockholm

Uppskattningsvis 150 IS-krigare har återvänt till Sverige och av dessa har upp mot 40 personer återkommit till Stockholm under de senaste åren. Stockholm stad har fått svidande kritik för att inte ha sökt upp återvändare i deras hem, något som exempelvis Göteborg har gjort.

Det har ju kommit många återvändare de senaste åren från kriget i Syrien och Irak. Varför har ni inte gjort något tidigare?

Det tyder ju på att den här frågan inte har varit uppmärksammad vare sig i stadsdelarna eller i skolorna eller polisen. Det är ju de aktörerna som ska göra orosanmälningar till socialtjänsten, säger socialborgarråd Jan Jönsson (L).

Ett stadsövergripande expertlag

Ett stadsövergripande expertlag kommer att införas, där personer från bland annat socialjouren och Framtid Stockholm Järva kommer att ingå. Uppdraget blir att ta kontakt med personer från Stockholm som återvänt från kriget i Syrien och Irak.

Bland annat ska teamet säkerställa att barn till återvändare mår bra och får det skydd och stöd de behöver.

– Alla ärenden kommer att utredas. Det kommer löpande in flera anmälningar, säger Jan Jönsson (L).

Stadsdelarnas handlingsplan mot våldsbejakande extremism:

• Den nya handlingsplanen fokuserar på konkreta instruktioner om vad stadsdelarma ska göra när insatser behövs.

• En central och kvalitetsgranskad mall ska tas fram för hur handlingsplanerna ska se ut. Varje stadsdel kan sedan lägga till egna bitar efter behov.

• Innan stadsdelen godkänner sin nya handlingsplan ska den skickas till experter på stadsledningskontoret för kvalitetskontroll.

• En enkät ska skickas ut till stadens olika verksamheter för att få en helhetsbild över vad som görs. Därefter kommer staden att prata med polisen för att se om den inrapporterade bilden stämmer. Gör den inte det kommer åtgärder att vidtas.

• Laget ska användas som expertstöd för stadsdelarnas socialtjänst vid orosanmälan som grundar sig i att någon har återvänt från krig. Därutöver ska laget användas när till exempel polisen ser att en individ är på väg att radikaliseras. Laget tar då den första kontakten och lotsar vidare till stadsdelfunktionen.

• Staden har inrättat en stödtelefon dit anhöriga eller återvändare kan vända sig: 08-508 25 352.

• Stadsledningskontoret kommer att bjuda in myndigheter och individuella experter för att diskutera hur deltagarna kan vara ett stöd för staden i omvärldsbevakning och möjlighet till akut stöd vid individärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.