Många skador efter skyfall och åska

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens många åskoväder har lett till tusentals skadeanmälningar hos landets försäkringsbolag. På bara två veckor fick Länsförsäkringar in 700 anmälningar om översvämningsskador i Stockholm och lika många åskskador i Uppsala.

Sommarens plötsliga skyfall slog hårt mot tätorter som Stockholm och Uppsala som har allt mindre avrinningsytor. På bara två veckor registerade Länsförsäkringar drygt 700 översvämningsskador. Det är lika många ärenden som bolaget brukar ha under ett helt år. 

Peter Bratt har jobbat som skadespecialist i 20 år. Han ser miljontals kronor gå till spillo helt i onödan.

Översvämningarna 2014

– Det är uppskattade värden än så länge, vi vet inte säkert förrän om en månad, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

10 centimeter sparar miljoner

– Har man saker i källarplanet, lyfte vi upp det tio centimeter från golvet skulle vi spara många miljoner, tipsar skadespecialist Peter Bratt.

Det flesta skadeanmälningarna handlar om översvämnings- och åskskador. Egentligen sker det inte fler åskdagar än tidigare, skillnaden är att elektroniken ökat och blivit mer känslig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna 2014

Mer i ämnet