Många utsatta för bedrägerier via datorn

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hundra stockholmare har i sommar utsatts för bedrägeriförsök, eller blivit bedragna på stora summor efter attacker av trojaner i datorerna.

Även företag har drabbats, i ett av dem lyckades bedragarna komma över nästan fem miljoner kronor.

På Nordeas hemsida varnar banken för så kallade trojaner. Trojanen skapar falska sidor med meddelanden, och uppmanar kunden att mata in koder skapade i kortläsaren.

Flera äldre drabbade
Och det finns fog för varningen. Bankens kunder har, precis som på de andra stora bankerna, varit hårt utsatta av bedragare under sommaren.

Flera personer, många av dem äldre, har fått sina konton tömda på hundratusentals kronor, men även företag har drabbats. Så sent som för ett par veckor blev ett företag av med 4,9 miljoner kronor.

Länskriminalpolisen har nyligen bildat en speciell expertgrupp för att komma åt de omfattande bedrägerierna med bland annat trojaner och id-kapningar.

Målvakter tar smällen
Bedragarna använder sig ofta av så kallade målvakter, ofta utsatta missbrukare som har stora skulder och inga tillgångar. Och polisen har ofta svårt att gripa och fälla hjärnorna bakom bedrägerierna.

En trojan innebär att datoranvändare tror att man tar emot en bild eller annan fil i gott syfte, men i själva verket är det ett virus som kan ta över koder till ex ett bankkonto.

Via fjärrstyrning kan bedragaren se tangentryckningar som görs på datorn och kan på det sättet föra över pengar till sitt eget konto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer