Foto: SVT

Markus jobbade på Joe & the juice: ”Du ska ragga på kunder”

Uppdaterad
Publicerad

Markus jobbade på Joe & the juice som en ”juicer” som de som jobbar i barerna kallas.

– Du ska vara en macho kille. Muskler, tatueringar. Jag hade en kollega som inte hade någon erfarenhet alls av jobb på kafé men de gillade hans tatueringar så han fick jobbet, berättar han för SVT Nyheter.

Uppmanas ragga på kunder

I mötet med kunderna ska du vara flörtig och framåt, berättar Markus. Detta bekräftas även av den tidigare anställde Christopher Lantz som SVT Nyheter tidigare pratat med.

– I mötet med kunder ska du alltid flörta med alla. Det är ditt jobb. Flörta, ragga på dina kunder. De ska vilja komma tillbaka för att de har fått en flört med en snygg kille. Det är syftet, att skaffa stammisar, säger Markus.

– Målgruppen är tonårstjejer, de som jobbar där är snyggt ögongodis för tonårstjejer, fortsätter han.

Lovar att killarna kommer få fler tjejer

Detta märks även på arbetsintervjuerna, enligt Markus.

– Det är en väldigt dålig kvinnosyn. De lovar killarna att de kommer att få tjejer, följa med på fester, att det här är världens coolaste jobb.

Inget OB-tillägg

Men i själva verket ger jobbet en nettolön på cirka 9.000 kronor efter skatt, efter heltidsarbete. De anställda får inget OB-tillägg, vilket även HRF-facket vittnat om. På tre dagar ska du lära dig alla recepten utantill. Om du säger fel på ett recept skickas du hem för att plugga. Eller får klistermärket på ryggen, ett straff som innebär att man måste göra en armhävning.

Joe & The Juice har inget kollektivavtal.

– Man sliter som ett djur för väldigt lite lön.

Markus jobbar i dag i en helt annan bransch. När han ser tillbaka på jobbet på Joe & The Juice säger han:

– Om jag skulle träffa någon som jobbar där skulle jag ge den en kram. Jag vet hur mycket de sliter.

”Testosterona killar”

Markus heter egentligen någonting annat, men vill förbli anonym. Han arbetade på en Joe & The Juice-bar i Stockholmsområdet, men det blev bara två månader på företaget. Sommaren 2015 fick han sparken under märkliga former.

Markus hängde med på företagets stora fest som skulle äga rum på en nattklubb i Stockholm.

– Det är ett helt gäng med testosterona killar, berättar han.

De samlas i klubbens vip-avdelning och festen fortsätter. Ungefär klockan 03.00 på natten säger Markus chef plötsligt att den anställda som skulle öppna baren klockan 05.00 dagen efter är sjuk. Chefen säger att den som kan ersätta den sjukskrivne får 500 kronor.

”Full som fan”

– Jag frågade honom om han förstod att detta är om 2-3 timmar. Han sa att jag skulle få 500 kronor om jag gjorde det nu.

Markus beskriver sitt tillstånd som att han var ”full som fan” men accepterade erbjudandet. Han åkte till jobbet, sov ungefär en timme och jobbade sedan fram till 12 på förmiddagen. Han berättade för några kollegor om vad som hänt och alla tog det hela med en klackspark.

Dagen efter verkar samma chef oroad.

– Han frågade mig ”vem har du berättat det här för?”. ”Nu måste jag ta det här med de andra cheferna” sa han.

Tvingades säga upp sig

En vecka senare fick Markus höra att han måste sluta. Utan uppsägningstid.

– Jag fick höra att jag hade varit på jobbet fast jag inte fick vara här, och nu kunde jag tyvärr inte vara kvar. De skickade hem mig med en gång. Jag uppmanades att säga upp mig själv.

SVT Nyheter har sökt företrädare för Joe & The Juice, men har inte velat ge någon kommentar under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer