Deltagarna i mästerskapet. Foto: Henrik Arnstad

Mästerskap i bågskytte

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första mästerskap i medeltida militärt bågskytte arrangeras i dag norr om Stockholm. SVT Nyheter Stockholm pratade med en av arrangörerna.

I dag hålls Sveriges första mästerskap i medeltida militärt bågskytte. Det är bågskytteföreningen Sagittarii Holmiae som arrangerar tävlingen i Åkersberga och SVT Nyheter Stockholm pratade med Henrik Arnstad från föreningen under förberedelserna.

– Vi gissar på att femton personer kommer att delta, men självklart hoppas vi på fler. Vi jobbar hårt för att introducera den här aktiviteten, det är ju något helt nytt och vi har gott hopp, säger Henrik Arnstad.

Tävlingen går ut på att skjuta pil med en engelsk långbåge och försöka träffa en måltavla på cirka 150-200 meter. Henrik Arnstad berättar att engelsk långbåge är mycket större och svårare att skjuta med än den klassiska pilbåge som exempelvis används till jakt.

– Måltavlan ska symboliserar en ryttare. Den här tävlingsformen organiserades första gången i England på femtonhundratalet av den ökände kungen Henrik VIII och har sedan dess varit en levande tradition i England. Robin Hood är det mest kända exemplet för det här, tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.