Polis och brandfordon ståendes utanför Käppala skolan på Lindingö. Skolan var tvungen att evakueras efter det att ett antal barn insjuknat under oklara omständigheter. Foto: TT

Skolköket på Käppala skola sanerat

Publicerad

Efter att sju elever och en vuxen på Käppala skola på Lidingö insjuknat i torsdags har skolans matsal sanerats i helgen. Samtidigt har kommunen tagit prover i skolköket för att försöka ta reda på vad som låg bakom sjukdomsfallen.

– Kommunens miljö- och hälsoinspektörer har varit ute och tagit prover på mat och lokaler, och sedan har matleveransföretaget även sanerat hela köket för att eliminera så mycket risker som möjligt, säger Tapio Liimatainen, tillförordnad förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Lidingö stad, under söndagen.

Det var i torsdags som sju elever och en vuxen på Käppala skola på Lidingö fick föras till sjukhus efter att bland annat fått problem med andningen. Enligt kommunen fick alla åtta lämna sjukhuset under torsdagen och mådde då efter omständigheterna väl.

Det är ännu inte klarlagt vad som låg bakom att de åtta personerna insjuknade, om det hade något med maten att göra eller om det var någon helt annan orsak.

– Jag har inte fått några besked om vad det beror på ännu. Jag hoppas få det i morgon när vi är tillbaka i verksamheten, säger Tapio Liimatainen.

Lunch serveras som vanligt

Under den kommande veckan serveras det lunch som vanligt på skolan, men på måndagen tillagas lunchen på en annan skola och transporteras till Käppala skola.

– Det beror helt enkelt på att matleveransbolaget styrde om råvaruleveranserna till den andra skolan under fredagen, så maten lagas där, säger Tapio Liimatainen.

Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer