Foto: TT arkiv

Mer än hälften av Stockholmarna väljer minneslund

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla stockholmare väljer bort en traditionell gravplats med gravsten och väljer att gravsätta sina anhöriga i minneslund.

Skogskyrkogården är Stockholms största begravningsplats, med 100.000 gravar. Här har dessutom 75.000 personer fått sin aska utspridd i en minneslund, och det är något som blir allt vanligare i Stockholm.

– Vi tror att det är på grund av att man lever i ett annat samhälle idag. Man bor inte där man gravsätter sina anhöriga och man flyttar på sig. Graven och platsen har inte den betydelse som den hade för många år sedan, säger Lars Antoni på Ignis begravningsbyråer.

Det är inte något som överraskar Härje Möller som har varit och besökt minneslunden.

– Jag kan förstå det. Situationen är den att det blir mer upplösta familjer och då kanske det är enklare att det så än att känna ansvar för en grav, säger han.

Storstadstrend

Mer än hälften av stockholmarna väljer att gravsätta sina anhöriga i minneslund eller askgravlund. Det visar siffror som begravningsbyrån Ignis har tagit fram, och att allt fler väljer minneslund är en storstadstrend.

– Generellt i landet är det vanligare med grav. Man är på sin plats och lever nära graven på ett helt annat sätt, säger Lars Antoni.

Kostnader inte avgörande

En traditionell gravplats med gravsten kostar från 5.000 kronor och uppemot 100.000 kronor. Att sprida askan i en minneslund är kostnadsfritt, men det är inte kostnaden som är avgörande, menar Lars Antoni.

– Naturligtvis kan man knorra lite över kostnader, men det är inte det som är avgörande. Men jag tror att känslan hur man gravsätter är viktigare än priset.

Fakta om begravning

Minneslund är ett gemensamt gravområde för nedgrävning eller utströende av askor. Anhöriga deltar inte i gravsättningen och får heller inte veta exakt var i minneslunden den avlidne är gravsatt.

Askgravlunden är ett gemensamt gravområde för gravsättning av askor med en gemensam plats för namn och smyckning. Anhöriga kan, i de fall då kyrkogårdsförvaltningen tillåter, vara med vid gravsättningen. En gravplats i en askgravlund upplåts utan gravrätt och det är upp till ansvarig kyrkogårdsförvaltning att bestämma storleken på engångsavgiften för namnplakett och/eller skötsel.

Askgravplats är en gravplats för askor/urnor. På askgravplatsen är det möjligt för anhöriga att vila tillsammans. Den upplåts med begränsad gravrätt. Begränsningen består i gravanordningens utseende och beskaffenhet, samt gravplatsens utsmyckning och ordande i övrigt. Varje gravplats markeras med en namnplakett på de gravsatta. Det är upp till ansvarig kyrkogårdsförvaltning att bestämma storleken på engångsavgiften för namnplakett och/eller skötsel.

Urngrav är en traditionell grav avsedd enbart för urnor. Anhöriga kan vara med vid gravsättningen och det finns även plats för en gravsten, vilken de anhöriga ombesörjer. De anhöriga ansvarar för skötsel av gravrabatten. Den tjänsten kan i många fall köpas av kyrkogårdsförvaltningen.

I Stockholms kommun dog det 5689 personer år 2015

2874 personer begravdes i en minneslund eller askgravlund.

2175 personer begravdes i en traditionell urngrav med gravsten.

640 personer begravdes i en traditionell kistgrav med gravsten.

2014 dog det 5623 personer i Stockholms kommun

· Varav 2620 ströddes ut i lund (46 %).

· Urngrav – 2397 personer

· Kistor – 606 personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.