Stockholmarna tjänar miljoner på uthyrning Foto: TT

Miljarder i vinst för andrahandsuthyrning

Publicerad

Stockholmare drar in många miljoner på att hyra ut sina bostäder i andrahand, det visar statistik som Skatteverket har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren. Totalt redovisade 61.000 svenskar skattepliktiga hyresinkomster 2016 på sammanlagt 1,8 miljarder kronor.

– Sajter som Airbnb gör att det är lättare att hyra ut nu än för några år sedan, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Vinsten från de som hyr ut sin bostad privat varierar stort i länet. Stockholmarna redovisade 367 miljoner kronor, på andra plats kommer Nackaborna som redovisade 51 miljoner kronor. Längst ner på listan hamnar Nykvarnsborna som redovisade hyresinkomster på 1,4 miljoner kronor.

Totalt landade svenskarnas skattepliktiga hyresintäkter under 2016 på 1,8 miljarder kronor. Det innebär att den totala inkomsten var över 4 miljarder kronor. Den som hyr ut sin privatbostad får göra vissa avdrag, bland annat ett schablonavdrag på 40.000 kronor.

Så mycket tjänade privatuthyrnarna i Stockholms län. Foto: Nyhetsbyrån Sirén/TT

– Det kan vara allt från att hyra ut ett hus på helårsbasis till att hyra ut fjällstugan eller lägenheten tillfälligt, säger Henrik Kisterud.

Han fortsätter:

– Det är många, många fler som hyr ut, men hur många vet vi inte. Vi har ingen statistik på hur många som ligger under den skattepliktiga gränsen, säger Henrik Kisterud till Nyhetsbyrån Sirén.

Privatuthyrning

Överskott från uthyrning av bostad (småhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt) ska redovisas i deklarationen som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent. Överskottet beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut.

Schablonavdraget på 40.000 kronor gäller per år och bostad, oavsett bostadstyp. Avdraget har höjts flera gånger, från 4.000 kronor 2008 till 40.000 kronor 2013.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.