Osäkert om Karolinska ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre säkert att Karolinskas gamla sjukhusbyggnader i Solna ska rivas. Därmed kan landstinget gå miste om uppåt åtta miljarder kronor från markförsäljningen som skulle gått till upprustning av andra sjukhus.

Nya Karolinska reser sig sakta i Solna. Men nu hotas byggets kalkyl när Stockholms län landsting kan gå miste om en viktig del av finansieringen, skriver Dagens Industri i dag.

Tidigare var det bestämt att området vid Astrid Lindgrens barnsjukhus skulle behållas. Men nu tvingas landstinget att behålla betydligt fler fastigheter än så, enligt Dagens Industri. Men enligt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) är slutsatsen att det skulle drabba bygget av Nya Karolinska felaktig. En sån försäljning ingår inte i kalkylen för själva bygget av det nya sjukhuset.

Men landstinget hade tidigare räknat med att sälja av en del av marken på det gamla sjukhusområdet. Om försäljningen skjuts på framtiden, ställs in helt eller delvis är oklart idag. Men om det försvinner intäkter från försäljningen av mark finns heller inte de pengarna tillgängliga för investeringar, utbyggnad och renovering i de befintliga sjukhusen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet