Höga halter av PFOS i sjöar: ”Kanske kan vi äta fisken om tio år”

Uppdaterad
Publicerad

Fisken i flera av Stockholms insjöar innehåller höga halter av miljögiftet PFOS. Värst drabbad är fisken i sjön Magelungen i Farsta.

– Om jag gissar så kanske vi kan äta fisken i Magelungen på tio års sikt, säger Juha Salonsaari, miljöförvaltningen Stockholms stad.

Giftet PFOS, som ingår i gruppen PFAS, lagras i fiskens muskler. Provtagningar visade att Magelungens fisk hade ett genomsnittsvärde på drygt 70 nanogram per gram vid mätningarna 2019, vilket var det högst uppmätta värdet i länet. Livmedelsverkets gränsvärde ligger på 9,1 nanogram per gram.

Staden har utökat provfisket och inlett ett arbete för att få ner de höga halterna.

– Det finns inget snabbfix utan det är ett långsiktigt arbete med att minska källorna och sedan får naturen läka sig själv, säger Juha Salonsaari, miljöförvaltningen Stockholms stad.

Här är sjöarna i Stockholm där du inte bör äta fisken

PFOS i fisk. Medelvärde för år 2018-2020. Livsmedelverkets åtgärdsnivå är satt till 9,1 nanogram per gram.

• Magelungen 44,7

• Drevviken 18,4

• Brunnsviken 14,5

• Årstaviken 12,5

• Ulvsundasjön 12,2

• Sicklasjön 11,5

• Riddarfjärden 11,0

• Flaten 9,7

Halterna av PFOS i Magelungens fisk stack ut rejält i jämfört med resten av länet år 2019. Foto: IVL/Länsstyrelsen

Det här är PFOS (Perfluoroktansulfonsyra)

– är ett högflourerande ämne i gruppen PFAS

– är framställt av människan och har tillverkats sedan 1950-talet

– bryts inte ner i naturen

– sprids via luft och vatten

– används i bland annat i brandskum, klädimpregnering, läder, teflon i stekpannor och livsmedelsförpackningar

– olagligt att använda inom EU sedan 2008

– sedan utfasningen av PFOS startade i början av 2000-talet har halten av PFOS i blodet hos människor sjunkit

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.