Docent Lisa Westerberg är en av forskarna på KI som får ta del av forskningsmiljoner från Cancerfonden. Foto: TT/Privat

Miljonregn till KI:s cancerforskare: ”Det är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Cancerforskare på Karolinska institutet får 231 miljoner kronor till forskning av Cancerfonden. 71 forskare på KI får dela på pengarna och en av dem är docent Lisa Westerberg. Hon säger att pengarna gör stor skillnad.

– Det är fantastiskt, säger Lisa Westerberg.

Lisa Westerberg fick beskedet under tisdagskvällen från Cancerfondens forskningsnämnd. Hon får två olika anslag, sammanlagt 2,3 miljoner kronor per år i tre år.

– De ringde i går kväll, det var fantastiskt. Jag hoppades, men jag väntade mig inte pengarna, det gör man aldrig, säger Lisa Westerberg.

Största anslaget någonsin från Cancerfonden

Cancerfonden fattade beslut om 2019 års forskningsanslag under tisdagen. Totalt delar de ut närmare 630 miljoner till forskning om cancer under 2019, och mer än en tredjedel går till Karolinska institutet.

Totalt ska 71 forskare på KI dela på 231 miljoner, och det är det största forskningsanslaget någonsin som Karolinska fått från Cancerfonden.

Forskar på immunförsvaret

Docent Lisa Westerberg forskar om små barn som saknar en viss del av immunförsvaret, barn som har svårt att överleva utan benmärgstransplantationer eller genterapi.

– De här barnen blir mycket lätt sjuka och kan dö av en vanlig infektion. Senare utvecklar de ofta blodcellscancer som leukemi och lymfom och de har en otroligt dålig prognos, säger Lisa Westerberg.

Hon fortsätter:

– Det här är en sällsynt sjukdom, men vi är intresserade av vad som går fel och hur det kan behandlas.

Pengarna avgörande för forskningen

De här immunbristsjukdomarna orsakas av mutationer i ett protein som reglerar immuncellerna som ska ta hand om tumörer. Pengarna Lisa Westerberg nu får är betydelsefulla, säger hon

– Det innebär bland annat att vi ska försöka hitta nya läkemedel som påverkar de här proteinerna.

Det betyder också att de kan gå vidare med att använda lärdomarna från forskningen om de sjuka barnen till att få fram bättre behandlingsmetoder och nya läkemedel som kan användas för andra patientgrupper med blodcellscancer.

– Vi har lovande modeller, det är ett långt steg kvar till patienter, men det är lovande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.