Miljöpartiet vill satsa på kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Ge ytterstadsdelarna en stor världskulturfestival och ge mer pengar till Kulturskolan. Det är en del av Miljöpartiets skuggbudget som presenteras på måndag.

Den kommande veckan är det dags för oppositionen att presentera sin skuggbudget. Miljöpartiet fokuserar på kultursatsningar och ett förslag som kommer från Mats Berglund miljöpartiets ordförande i Kulturnämnden, Eva Larsson och Awad Hersi, båda ledamöter i Stockholmstads kommunfullmäktige, är en världskulturfestival i ytterstan.

– Vår tanke är att den ska genomföras på en plats första året och sedan ska den flytta till en annan stadsdel utanför innerstan. På det sättet ska den genomföras varje år som en ambulerande världskulturfestival, säger Mats Berglund.
ABC: Vad skulle det kosta?
– Nu lägger i tio miljoner kronor på kultur i ytterstaden i den här budgeten.

Miljöpariet gör också en stor satning på Kulturskolan, 21 extra miljoner ska bland annat gå till fler anställda pedagoger och sänkta avgifter på till exempel instrumenthyra.

Dessutom ska en skolmatsutredning tillsättas. Totalt 200 miljoner ska satsas för att skolmaten ska kunna lagas på plats.

På måndag presenterar miljöpartiet hela sin skuggbudget för Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer