Fransk premiärminister besökte skola

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick en klass med ensamkommande flyktingungdomar storbesök av Manuel Valls. Den franske premiärministern vill ta del av bland annat svenska integrationsprojekt för att bygga upp ett bra system i Frankrike.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls är i Stockholm för att bland annat diskutera integrationfrågor med finansborgarådet Karin Wannegård, men han ville också ta del av ett svenskt integrationsprojekt på plats.

Sprintgymnasiet i Liljeholmen är en integrationsskola som ser till att nyanlända barn ska komma snabbare in i skolsystemet. Gymnasieskolan arbetar bland annat hårt med att snabbt få ut barnen i utbildning.

Viktigt med språket

Klassrummet på Sprintgymnasiet fylldes av premiärministerns entourage och fransk press när Valls anlände och småpratade med eleverna.

Vad tycker du om dagen?

– Jag skulle gärna lära mig svenska med er. Integrationen av flyktingar, asylsökande och invandrare i varje land måste gå genom språket i respektive land – svenska här, franska hos oss. Genom att man lär sig språket, men också genom att man lär sig värderingar som jämställdhet, demokrati, respekten för andra och andras religionstillhörighet, skolar vi medborgare. Det finns dock unga som aldrig har gått i skola, och förmodligen är det här första gången som de går i skolan.

Lär av andra för lyckad integration

Premiärministern menar att han är intresserad av vilken metod man använder sig av vid tillströmningen av flyktingar i Sverige och Stockholm.

– Jag är intresserad av hur man har lyckats organisera det här mottagandet. Ett lyckat mottagande är förutsättningen för en lyckad integration. Genom att se hur man gör på andra ställen kan vi bygga upp ett bra system i Frankrike.

Vad kan Frankrike lära sig av Sverige?

– Vi har olika system, men eftersom flyktingar kommer från många olika länder, såsom Afghanistan, Etiopien, Eritrea, Syrien och immigranterna från Marocko, så måste man ha ett flexibelt system med lärare som kommer från respektive land som kan förstå kulturen och ungdomarnas och familjernas inställning. Man måste ha flexibla och intelligenta system som också möjliggör en snabb integrering. Det är en lärdom jag dragit här i Stockholm, säger Manuel Valls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.