Ministern vill inte ändra reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Justitieministern kan inte tänka sig att ändra de befintliga reglerna kring svenska arbetstillstånd.

– Hade vi inte haft fyramånadersregeln så hade riskerna för fusk med systemet varit ganska stora, säger Morgan Johansson (S) till SVT.

Asylsökande får arbeta i Sverige, men vid eventuellt ett avslag på asylansökan måste den asylsökande bland annat ha jobbat i minst fyra månader för att få stanna i landet. Däremot så gäller inte fyramånadersregeln om man söker arbetstillstånd utanför EU.

Varför ser reglerna till arbetstillstånd annorlunda ut när man befinner sig utanför EU?

– Har du varit asylsökande så är det klart att risken för reglerna utnyttjas är mycket, mycket större än om du skulle söka från ett grannland till Sverige. Dessvärre ser vi idag att man försöker använda de här reglerna kring arbetstillstånd för att komma till Sverige, trots att man inte har asylskäl, säger Morgan Johansson.

Ni kan inte tänka er att göra ett undantag för de som är en spetskompetens?

– Nej, då skulle man börja värdera olika människor olika. Jag tycker att det finns ett värde i att det är samma regler som gäller, oavsett om du jobbar i en pizzeria eller på bank.

Här är kraven för att söka arbetstillstånd från Sverige

  • Din ansökan om arbetstillstånd ha kommit in till Migrationsverket senast två veckor (14 dagar) efter att beslutet på din ansökan om asyl har vunnit laga kraft.
  • Du har ett giltigt pass.
  • Du har haft AT-UND under tiden du har varit asylsökande.
  • Du arbetar och har arbetat de senaste fyra månaderna hos samma arbetsgivare räknat från den dagen din ansökan om arbetstillstånd kom till Migrationsverket.
  • Din arbetsgivare kan erbjuda dig fortsatt anställning i minst tolv månader tills anställningsvillkoren är minst i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom branschen eller yrket. I anställningsvillkoren ingår förutom lön även försäkringar. Kraven gäller även fyra månader bakåt i tiden.
  • Du erbjuds arbete i sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden före skatt. Kraven gäller även fyra månader bakåt i tiden.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.