Foto: TT

Misstänks ha lurat till sig 10 miljoner från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer i Stockholmsområdet misstänks ha lurat till sig minst tio miljoner kronor under fyra års tid i en ny stor assistanshärva. Flera av de misstänkta är anhöriga till en kvinna som inte ska ha fått den assistans hon haft rätt till.

Enligt misstankarna, som gäller grovt bedrägeri, har personerna fått betalt för att vårda en äldre svårt sjuk kvinna, utan att det mesta av assistansen utförts. Flera sitter anhållna och några av de misstänkta är anhöriga till kvinnan.

Kvinnan har beviljats assistans drygt 30 timmar om dygnet, där sex av timmarna utgör så kallad dubbelassistans då det är två personer som arbetar samtidigt.

Men enligt Försäkringskassans misstankar ska kvinnan bara ha fått cirka åtta timmars assistans om dagen.

– Jag blir heligt förbannad när jag tänker på det här. Den här personen i fråga har ett stort behov att få assistans och omvårdnad och det här handlar ju om vanvård, säger Thomas Falk, chef för kontrollenheten på Försäkringskassan.

Misstankar efter kontoutdrag

Enligt Försäkringskassans utredning har flera av assistenterna inte ha befunnit sig på plats hos kvinnan enligt de tidrapporter som lämnats in.

Detta har bland annat gått att se genom kontroller mot assistenternas kontoutdrag, var de befunnit sig när de använt kontokort, enligt handlingar som lämnats in till domstolen.

Den här typen av brott, när anhöriga misstänks vara inblandade, är extra svåra att upptäcka menar Thomas Falk.

– I just det här fallet har det pågått under ganska lång tid och i genomsnitt betalar Försäkringskassan ut nästan två miljoner kronor per år och brukare. Med tanke på att det här kan ha pågått i fyra, fem år så rinner beloppen snabbt i väg, säger Thomas Falk.

Tio miljoner kronor ska säkras

Efter begäran från åklagaren har Södertörns tingsrätt beslutat att minst tio miljoner kronor av de misstänktas tillgångar ska säkras tillfälligt för att minska risken att något försvinner innan en senare förhandling.

Beloppet motsvarar den summa som kan bli aktuell att betala i skadestånd till Försäkringskassan vid en fällande dom. Utredningen är i ett tidigt skede och åklagaren är förtegen.

– Alla är inte hörda som ska höras. Vi får se vad det leder till det vi gör just nu, så mycket mer har vi inte att säga, säger Susanne Öhbom, kammaråklagare.

Nekar till brott

Stig Sahlström är försvarsadvokat till en kvinna som sitter anhållen. Hans klient förnekar brott.

– De har fått beviljat assistanstimmar och de har utfört arbete under de timmarna som de har satt upp på redovisningarna, säger Stig Sahlström, advokat.

Senare under veckan kan det bli aktuellt med eventuella häktningsförhandlingar och en förhandling där det avgörs om tillgångar från de misstänkta ska vara fortsatt beslagtagna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer