Polisens robot lyfter upp kokosnöten. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Misstänkt farligt föremål på Birger Jarlsgatan var kokosnöt

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område i centrala Stockholm spärrades av under söndagseftermiddagen efter att polisen larmats om ett misstänkt farligt föremål vid en cafédörr. Nationella bombskyddet kunde flera timmar senare konstatera att föremålet var ofarligt.

Det var vid 14:30 som polisen fick polisen via 112 larm om ett misstänkt föremål vid en dörr till ett café på Birger Jarlsgatan.

– Patrullen på plats har inte kunnat bekräfta om föremålet, som liknar en kokosnöt, är ofarligt, sade polisens presstalesperson Towe Hägg under eftermiddagen.

Nationella bombskyddet var på plats vid 17.20 och vid halv sju kunde bombtekniker konstatera att föremålet var ofarligt.

– Det var en kokosnöt med en chipspåse och metalltråd i, säger Towe Hägg.

Avspärrningar utökades

Ett stort område spärrades under eftermiddagen av och vid 18-tiden utökade polisen sina avspärrningar till Korsningen Rehnsgatan på Birger Jarlsgatan samt från Tegnérgatan på Birger Jarlsgatan. Busstrafiken påverkades också av avspärrningarna.

Polisen rubricerar händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Det kanske kan låta lite märkligt men vi upprättar ibland anmälningar för att vi har vidtagit åtgärder, säger Daniel Johansson, RLC befäl på polisen.

Kan inte det tolkas som att kokosnöten faktiskt var farlig?

– Så har det inte varit, säger Daniel Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.