Misstänkt pedofil på förskola i Nacka: ”Det här är varje förälders mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på en förskola i Nacka misstänks ha förgripit sig på flera barn. Minst fyra familjer har polisanmält mannen men polisutredningen kan komma att växa. Mannen togs ur tjänst direkt när misstankar uppstod.

SVT har träffat en mamma som vill vara anonym och hon är mycket kritisk till hur förskolan hanterat situationen och menar att man inte följt den krisledningsplan som finns.

– Orosanmälan kom för tre veckor sedan men det är först nu när SVT får nys om historien som förskolan och kommunen agerar, säger mamman som vill vara anonym.

Den misstänkta mannen själv nekar till alla anklagelser.

Fem anmälningar till socialtjänsten

Grundaren till förskolan vill inte vara med i en tv-intervju men skriver i ett mejl till SVT att:

”Vi har gjort en socialtjänsteanmälan angående fem barn. Detta är självklart något som vi tar på oerhört stort allvar och vi har agerat därefter. Fredagen den 18 mars fick verksamheten en orosanmälan från en vårdnadshavare. Efter täta kontakter med vårdnadshavaren under helgen som följde valde vi i samråd med vårdnadshavaren att polisanmäla. Den misstänkte arbetstagaren togs direkt ur tjänst.”

Åklagaren som är förundersökningsledare vill inte säga vad mannen är misstänkt för. Hon hänvisar till förundersökningssekretess men bekräftar för SVT att utredningen har svällt de senaste dagarna. Mannen är inte frihetsberövad.

Hör mammans reaktion om de misstänkta övergreppen i videon ovan.

FÖRSKOLANS SVAR PÅ SVT:S FRÅGOR

När uppdagades det här och vad har hänt med den person som misstänks för brott?

Detta är självklart något som vi tar på oerhört stort allvar och vi har agerat därefter. Fredagen den 18 mars fick verksamheten en orosanmälan från en vårdnadshavare. Efter täta kontakter med vårdnadshavaren under helgen som följde valde vi i samråd med vårdnadshavaren att polisanmäla. Den misstänkte arbetstagaren togs direkt ur tjänst. 

Hur många polisanmälningar/barn handlar det om?

Verksamheten har gjort en polisanmälan. När det kommit till vår kännedom att det har funnits misstanke om att andra barn kan ha varit utsatta, har vi rekommenderat vårdnadshavare att göra en egen polisanmälan. Vi har gjort en socialtjänstanmälan angående fem barn. 

Hur har er transparens mot föräldrar gått till, hur har de blivit informerade löpande? 

Efter samråd med familjen som gjorde orosanmälan, informerade vi vårdnadshavare som har barn på de två avdelningar som berörs. Därefter hade vi personliga samtal med de vårdnadshavare som önskade – vi hade kontakt med merparten av alla vårdnadshavare. Vi genomförde också ett föräldramöte. Därefter har vi löpande informerat alla om vad vi gör och vad som händer på avdelningarna. Det är som sagt en svår situation – brottsutredning pågår.

Hade personen ifråga erfarenhet från barnomsorg tidigare?

Vi har tagit utdrag ur brottsregistret och referens. Arbetstagaren har tidigare arbetslivserfarenhet inom en annan bransch.

I Nacka finns det 95 förskolor, 60 är fristående och 35 är kommunala. Nacka har runt 6000 barn i förskolan.

KÄLLA: Nacka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.