En kula och tomhylsor från olika skjutningsplatser har hjälpt polisen att identifiera både vapen och misstänkta gärningsmän. Foto: Polisen/TT

Misstänkta mordvapnet hittat – tros ha använts när Adriana sköts till döds

Uppdaterad
Publicerad
Adriana, 12, sköts till döds vid en rastplats i Botkyrka utanför Stockholm förra sommaren. Nu har ett misstänkt mordvapen – en AK47 – hittats.

– Den har påträffats i en annan utredning, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Under tisdagen inleds hovrättsförhandlingen mot de tre män som överklagat fällande domar om grovt vapenbrott efter en musikvideoinspelning – där mordvapnet som användes vid dödsskjutningen på Adriana visades upp.  

I september dömdes männen i Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott kopplat till mordet på 12-åriga Adriana som sköts ihjäl när hon var utanför McDonalds i Botkyrka sommaren 2020.

Bland de dömda finns en rapartist och en person som av polisen anses ha en ledande roll i den gängkriminella miljön. Personen är redan dömd för flera andra brott, bland annat narkotikabrott. Han anses vara i en dödlig konflikt med rivalerna i Vårbynätverket, en kriminell gruppering där många tongivande personer också fått långa fängelsestraff med stöd av bevisning som kommit genom Encrochat.

Ska ha använts vid ett mordförsök

I bevisningen gällande vapendomen i Adrianafallet finns en musikvideo som de dömda spelat in i ett garage i Sollentuna dagarna före dödsskjutningen. I videon ses en person tappa patroner på marken i garaget. En patronhylsa kunde senare hittas av polisen och vid en jämförelse av Nationellt forensiskt centrum konstaterades att den stämde överens med hylsor där Adriana mördats.

I musikvideon fanns även den vita Audi som sågs i anslutning till att personer öppnade eld mot Adriana. Skotten misstänks ha varit avsedda för två personer som kopplas till ett kriminellt nätverk och inte mot 12-åringen.

Det aktuella mordvapnet – AK47an – hade tidigare inte hittats, men i dök nu upp i samband med att ett annat mordförsök i Stockholm 2020 utreddes. Anna Svedin, vice chefsåklagare, ser fyndet som en framgång som ytterligare stärker tingsrättens dom.

– Det ger extra styrka till utredningen, säger hon.

Åtta personer misstänkta

Anna Svedin hoppas nu på att hårdare straff i hovrätten och att de åtalade döms för synnerligen grovt vapenbrott, som är en strängare rubricering än grovt vapenbrott. Hennes motivering är att åtminstone tre skarpa vapen använts i anslutning till musikvideoinspelningen, bland annat har ett av dem avfyrats i ett tätbebyggt bostadsområde i Västerås. De misstänkta har nekat till brott och har själva överklagat.

När det gäller mordet på Adriana pågår utredningen fortfarande. Åtta personer är misstänkta för brott i samband med mordet, varav flera är häktade i sin utevaro och tros befinna sig utomlands.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En kula och tomhylsor från olika skjutningsplatser har hjälpt polisen att identifiera både vapen och misstänkta gärningsmän. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer