Kortfilmen ”Stå upp för de tysta” är skapad och regisserad av Lennart Bång. Foto: Lennart Bång

”Mobbning är fruktansvärt, hemskt och rått”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Bång är en ”spoken word”-artist som själv blivit mobbad som barn. Nu har han gjort en film som setts av flera hundra tusen personer.

Lennart Bångs kortfilm ”Stå upp för de tysta” berör många. Och budskapet är tydligt.

– Jag tycker att man måste prata om mobbing hela tiden. Det verkar inte räcka att vi vet att 60.000 barn är mobbade, så vi ville göra en film som visar hur fruktansvärt mobbing faktiskt är, säger Lennart Bång som har skrivit manus och producerat filmen.

Ideellt projekt

Lennart Bång har gjort filmen tillsammans med fotografen och regissören Javier Vilar Ehrlin, projektet är helt ideellt och grundar sig i egna barndomsminnen från skolgården.

– Jag blev mobbad som liten, men framför allt var det en kille i min klass som blev väldigt mobbad. I filmen finns han med som ”Roland”, säger Lennart Bång.

”Hemskt och rått”

Karaktären Roland i filmen backar in i hörn, stryker längs med korridorsväggarna och försöker på alla sätt försvinna. Och en dag gör han det.

– Mobbning är fruktansvärt, hemskt och rått – faktiskt den vanligaste orsaken till varför unga tar sitt liv. Och jag tror att det även är många av de vuxna som begår självmord, som varit mobbade som barn och fick sitt liv förstört. Men det finns det inte någon statistik på, säger Lennart Bång.

Verkligheten hårdare

Filmen har setts över 300.000 gånger på nätet och det gör Lennart Bång glad att filmen väcker tankar och diskussion runt mobbning.

– Så här inför skolstarten så är det verkligen viktigt att vi tänker på hur man kan motverka mobbning. För om filmen är rå så är verkligheten tusen gånger hårdare. Folk kan faktiskt försvinna för alltid, säger Lennart Bång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.