”Mycket talar för att vi ska kunna införa ett förbud mot handhållen mobiltelefon vid körning”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: TT

Mobilsurf allt vanligare vid bilkörning – lagändring kan vara på gång

Uppdaterad
Publicerad

Mobilanvändning under bilkörning är olagligt – om det påverkar körningen negativt. Men trots att det är olagligt, är det vanligt förekommande bland bilförare. Snart kan ett förbud mot handhållen mobil under körning bli verklighet, enligt ett lagförslag från Transportstyrelsen.

- Min ambition är att det här ska gå fort, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Vanligast är det att bilister sms:ar när de kör. Det visar en ny webbenkät som Bilprovningen gjort på sin hemsida.

Sju av tio som svarade uppgav att de läser, svarar eller skickar sms under bilkörningen. Enkäten jämfördes med en liknande undersökning som gjordes för fyra år sedan, den visade att var fjärde använde mobilen på samma sätt under bilkörningen.

Nära till kollision

– Det är flera som anger i vår undersökning att de har varit nära en olycka på grund av att de använt mobilen när de kör. Man har upptäckt i sista sekunden att det varit nära att det smäller, säger Cecilia Blom Hesselgren som är kommunikationschef på Bilprovningen.

Undersökningen visar också att det blivit vanligare att läsa, besvara och publicera inlägg i sociala medier och mejla vid bilkörning. 20 procent av de tillfrågade svarar till och med att de spelar mobilspel som Pokémon Go, Wordfeud eller Candy Crush. 

Lagändring på gång

Idag är det lag på att du bara får använda mobiltelefon vid bilkörning om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Men i april presenterade Transportstyrelsen ett förslag på att förbjuda användningen av mobil utan handsfree vid bilkörning. 

- Min ambition är att det här ska gå fort. Remisstiden är alldeles snart klar och mycket talar för att vi ska kunna införa ett förbud mot handhållen mobiltelefon vid körning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). 

Om lagen ändras hur ska ni då komma åt folk som bryter mot den? 

- Polisen kommer naturligtvis att få i uppgift att följa det, men jag tror också att det är viktigt att allmänheten får den tydliga signalen att det inte är okej att köra bil och fippla med mobilen samtidigt, säger han.

FAKTA OM BILPROVNINGENS WEBBENKÄT

Enkäten på Bilprovningens webbplats besvarades av drygt 2.000 personer.

74 procent av de svarande var män.

En liknande enkät 2013 besvarades av drygt 9 600 personer. Även då var män i klar majoritet.

Andelen som talar i mobilen under körning, utan handsfree eller liknande, var i båda enkäterna cirka 40 procent.

Färre än tidigare, 41 procent mot 49, svarar nu att lagstiftning kan få dem att inte använda mobilen under körning.

Det tycks dock finnas en medvetenhet om riskerna. 94 procent anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen medan man kör.

Källa: Bilprovningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.