Foto: Göran Lidén/SVT

Modelljärnväg i jätteformat flyttar in på Tekniska museet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har 38 entusiastiska modellbyggare från hela Sverige samlats på Tekniska museet för att visa upp sina hembyggda modeller på temat ”En varm sommardag 1967”.

Svenska Sommarmoduler gästar Tekniska museet med en utställning där Sveriges landskap står i fokus. Med små figurer och kreationer har 38 modellbyggare runt om i Sverige återskapat detaljerade landskap av olika händelser en sommardag 1967.

Tanken är att landskapet, järnvägen och byggnader ska byggas med precision av exakta kopior på verkliga platser. Om modelljärnvägen hade byggts i verkligheten, hade den varit 20 mil lång. Nu, i skala H0, ryms den på en yta av totalt 350 kvardratmeter.

– Det ligger hundratals timmar bakom det här, varje person har suttit hemma och byggt och målat sin del av landskapet med precision och inlevelse. De har också varit tvungna att tänka på att just sina bitar passar med resten av bygget. Det jätteroligt att se, säger Calle Ros-Pehrson, pressansvarig på Tekniska Museet.

Specifik dag från 60-talet

Tanken var att skapa en modell som visar en sommardag på 60-talet, då det fortfarande var vänstertrafik i Sverige. Viktigt var att figurerna var hämtade ur en realistisk miljö. Exempelvis där vissa badar i sjöar, vinkar farväl på perrongen och arbetare som är på väg till jobbet. Varje station har sitt tema.

– Det är som ett dockskåp och många tåg är ute och åker. Det är något för både stora och små, säger Calle Ros-Pehrson.

Men det är en realism med modifikation, för till och med Pippi Långstrump och hennes Villa Villerkulla kan ses.

Utställningen pågår fram till söndagen.

Miniatyrmodell av Pippi Långstrums Villa Villekulla finns också med i landskapet. Foto: Göran Lidén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.