Journalisten Paulina Neuding mötte Roger Mogert (S). Foto: SVT

Mogert (S): Ungdomsgäng inte problemet

Uppdaterad
Publicerad

Roger Mogerts (S) debattartikel i Svenska Dagbladet om krav på tysta bibliotek har väckt många reaktioner. I måndagens Aktuellt mötte kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet debattören och journalisten Paulina Neuding.

Biblioteket är som en stökig ungdomsgård, fast värre. Ibland ser man beväpnade personer och stämningen är långt ifrån lugn och ro. Så beskriver några av besökarna situationen på biblioteken när SVT Nyheter besökte Bredäng.

Journalisten och debattören Paulina Neuding har tidigare beskrivit en situation där flera bibliotek i Stockholms förorter har tvingats stänga på grund av ungdomsgäng och hotfulla situationer. Men kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) håller inte med. Han menar att fokus felaktigt har hamnat på ytterstaden och invandrarkillar, när problemet är minst lika stort i innerstaden.

Trygghet framför tysthet

”Problemen ser bara olika ut” sa han under måndagens debatt i Aktuellt som har sitt ursprung i en debattartikel i Svenska Dagbladet där Roger Mogert (S) skrev att ”Kraven på tysta bibliotek är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”

Men det här är grova anklagelser, menar Paulina Neuding som beskrev att problem inte alls är ser likadana ut i ytterstaden som i Stockholms innerstad. Det handlar inte bara om tystad på biblioteket utan om trygghet.

Se hela debatten från Aktuellt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.