Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Alexandra Bittner om polisens svårigheter att utreda den senaste tidens våldsspiral. Foto: TT

Mordåklagare: Polisens resursbrist skapar problem

Uppdaterad
Publicerad

Det ansträngda läget för Stockholmspolisen skapar problem i pågående utredningar av grova brott. Det säger åklagaren som håller i utredningen av mordet i Rinkeby på juldagen.

– Polisens resurser är ett problem som inte är specifikt för den här utredningen, det är något vi åklagare börjar se på bredare front, säger Alexandra Bittner, kammaråklagare.

Alexandra Bittner har genom åren lett en rad mordutredningar, senast den kring mordet på en 27-årig man i Rinkeby på juldagen. Det var det första av de senaste veckornas våldsdåd i Stockholm och där märks resursbristen bland annat genom att poliser flera gånger bytts ut under utredningen. 

– Det skapar merarbete, framför allt för polisen, när det är omsättning på personal i en utredningsgrupp under en ganska kort tid på två veckor, säger Alexandra Bittner.

Extraresurser har kallats in

Sedan tidigare finns poliser från övriga landet på plats i Stockholm för att bistå i grova brottsutredningar och fler har skickats efter våldsdåden efter jul. Enligt SvD har Stockholmspolisen omkring 180 poliser att tillgå i en nationell förstärkningsorganisation, NFO. 

I Rinkebymordet kommer bland annat utredningsledaren från Region Bergslagen, som beskrivs som ”jätteerfaren och ytterst kompetent i den rollen” av åklagaren. Men det stora intaget av poliser utifrån ifrågasätts internt.

– Hade det istället funnits utredare med god personkännedom om de som ligger bakom så skulle vi kunna se mönster och samband på ett betydligt bättre sätt, säger en poliskälla.

”Framgångsmelodi att ha lokalkunskap”

Enligt Stockholmspolisen kräver det ansträngda resursläget tuffa prioriteringar hela tiden. Poliserna från övriga landet är ett viktigt tillskott som aldrig lämnas ensamma menar kommenderingschefen mot skjutvapenvåldet. 

– Det är en framgångsmelodi att ha lokalkunskap. Vi ser alltid till att vi berikar och säkerställer med förankring från aktuellt lokalpolisområde och våra egna sektioner för grova brott, säger Max Åkerwall, polismästare. 

Hos åklagaren Alexandra Bittner finns en oro över det hon kallar ett strukturellt problem, med en oerhört hög arbetsbelastning för erfarna utredare, där vissa också slutar. 

– Läget i Stockholm är ju helt exceptionellt, det gör ju att man måste resurssätta från andra delar av landet och också med personer som har mindre erfarenhet . Vad det betyder på sikt kan man ju fundera på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.