Carl-Erik Stjernvall på Motormännen menar att konsumenten måste fundera på om bilen man köper är flexibel. Foto: TT/Motormännen

Motormännen: Det här ska du tänka på när du ska köpa bil

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentorganisationen Motormännens råd inför ett nybilsköp är att alltid utgå från dina egna förutsättningar. Och vill man tänka miljömässigt och samtidigt ekonomiskt då ska man fundera på om bilen är flexibel – kan den rulla på ett alternativt drivmedel?

Elbilsförsäljningen verkar öka, men långsamt, varför är det så?

– Politikerna behöver skapa fler subventioner för användarna, som exempelvis gratis parkering. Men det beror även på vilka krav som ställs på biltillverkarna. De stora pengarna tjänar biltillverkarna på traditionella fossildrivna bilar och de bilarna kommer man vilja sälja så länge som det går. Tillgången på batterier för elbilar är också ett problem idag, menar Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Motormännen.

Är det dyrt för mig som vanlig konsument att köpa en elbil/laddhybridbil?

– Det finns undersökningar som tyder på att konsumenter ser elbilens högre pris som ett hinder, trots viss bonus. Men samtidigt är el billigare att köra på än mycket annat. Dessutom måste möjligheten att ladda bli betydligt bättre för att fler ska våga köpa en laddbar bil.

Försäljningen av bensinbilar har ökat kraftigt senaste året. Är bensinbilen framtiden trots allt?

– Inte så länge den kräver ett fossilt drivmedel. Många av de bilar som säljs idag kommer att rulla även om 10-15 år. Det bästa skulle vara om det gick att köra dem på ett alternativt drivmedel – som etanol eller biogas. Bensinmotorer har också ett högre utsläpp av koldioxid än en dieselmotor.

Hur ska jag tänka när jag köper en ny bil  – med tanke på framtiden?

– Det viktigaste är att utgå från sina egna behov. Ibland innebär det att en dieselbil är det bästa alternativet, särskilt om den kan köras på förnybar HVO-diesel.

Hur bör jag påverkas av var jag bor (storstad/mindre stad eller glesbygd) i mitt beslut om bilköp?

– Saknas det möjlighet att ladda blir en elbil så klart svår att leva med. Men det kan vara stor variation beroende på var i landet man bor och hur långt man måste åka varje dag.

Vad är Motormännen?

Motormännens Riksförbund är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter.

Motormännen har cirka 100 000 medlemmar (augusti 2018).

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.