Mats Berglund för Miljöpartiet i Stockholms stad menar att partiet kommer följa upp anklagelserna. Foto: Miljöpartiet.

MP efter anklagelserna om rasism: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta ordföranden för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Awad Hersi anklagar Miljöpartiet för strukturell rasism. Han menar att partiet krävde hans avgång på grund av hans hudfärg och ursprung. Och ordföranden för Miljöpartiet i Stockholm ser allvarligt på anklagelserna.

Awad Hersi anklagades för bland annat maktmissbruk och krävdes på sin avgång som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i oktober förra året. Nu har han hoppat av Miljöpartiet och anklagar partiet för strukturell rasism. Och han får stöd från andra medlemmar, som han kallar ”gröna afrosvenskar” som även de valt att gå ur Miljöpartiet med hänvisning till att partiet har ”brustit i sitt arbete med mångfald”.

Miljöpartiets ordförande i Stockholm känner igen anklagelserna.

– Efter att Awad Hersi lämnade partiet har vi fått kritik som liknar den som Hersi nu framför, säger Mats Berglund (MP), ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Kommer följa upp anklagelserna

Ordföranden för Miljöpartiet i Stockholm ser allvarligt på anklagelserna.

Miljöpartiet är ett antirasistiskt parti och det är mycket allvarligt om flera personer i partiet känner att de har blivit utsatt för strukturell rasism, det är något vi måste följa upp, säger Mats Berglund (MP).

Miljöpartiet krävde Awad Hersis avgång efter att kritik mot honom kommit från flera håll. En extern utredning om anklagelserna mot Awad Hersi genomfördes. Han fick kritik för att han lagt sig i tjänstemännens arbete för mycket men det gick inte att bevisa att några kontakter Hersi tagit med förvaltningen bidragit till att några beslut ändrats.

Efter utredningen skickade medlemmar en skrivelse till MP Stockholms styrelse där de krävde en förklaring till att Awad Hersi krävdes på sin avgång. Enligt Hersi behandlades den aldrig, men Mats Berglund har en annan förklaring.

– Vi valde att kontakta de som skickat in skrivelsen och ha individuella samtal där vi pratade om hur vi kan jobba bättre med mångfaldsfrågor inom partiet. Jag tycker att vi var tydliga med varför Awad Hersi behövde avgå, säger han.

Bristande förtroende avgjorde

Miljöpartiets ordförande i Stockholm menar att utredningen inte förändrade någonting.

– Då hade Awad Hersi redan lämnat sina uppdrag. Det blev väldigt svårt för honom att sitta kvar när mycket allvarlig kritik från flera olika håll riktades mot honom. Det är svårt att driva politik på ett framgångsrikt sätt om du saknar förtroende, säger Mats Berglund (MP).

– Att Mats Berglund säger att det inte fanns förtroende för mig är fel. Jag hade flest röst i min valkrets i fullmäktigegruppen säger Awad Hersi i en kommentar till SVT Stockholm.

Mats Berglund, anser du att Miljöpartiet i Stockholm har brustit i sitt arbete med mångfald?

Nej det tycker jag inte. Jag tycker att Miljöpartiet bygger hela vår värdegrund och ideologi på antirasism och mångfaldsarbete. Men när det kommer så här mycket kritik från medlemmar så är det någonting som vi måste ta på allvar och följa upp.

Hur kommer ni göra det?

– Vi har ett utbildningsarbete kring mångfald, antirasism och feminism väldigt brett inom partiet, säger Mats Berglund (MP), ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Läs mer: Hersi: ”Miljöpartiet utsatte mig för strukturell rasism”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer