Susanne Nordling (MP), ordförande i psykiatriberedningen i Region Stockholm Foto: Region Stockholm

Regionpolitiker: Pengarna måste gå tillbaka till ätstörningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm tillförde extra pengar till ätstörningsvården för att kunna korta de växande patientköerna. Men pengarna gick till forskning istället för vård, enligt en extern granskning.

– Det här har inte skötts som det ska, säger Susanne Nordling (MP), ordförande i psykiatriberedningen i Region Stockholm.

Det handlar om nio miljoner kronor under fyra års tid som Stockholms Centrum för Ätstörningar (SCÄ), ska ha lagt på forskning istället för vård. Trots växande kö för att få behandling, gick pengarna istället till forskning.

– Vi har sett att SCÄ inte har kunnat beta av sin kö, trots att vi har gett dem extra resurser med tydlig inriktning på vård, säger Susanne Nordling (MP), ordförande i psykiatriberedningen i Region Stockholm.

Efter granskningen väljer nu politikerna att tillföra ytterligare resurser till ätstörningsvården, men då till andra upphandlade aktörer.

– Vi hoppas att en aktör ska kunna ta emot 15 till 20 fler besök i veckan.

MP: Pengarna ska återbetalas till vården

Enligt den externa granskningen så skulle 1 800 patienter kunnat få behandling hos SCÄ under fyra års tid om pengarna hade gått till vård istället för forskning.

– Det finns särskilda fonder för att söka forskningspengar och här har man valt att använda sig av vårdpengar, det är inte okej. Det här har inte skötts som det ska, säger Susanne Nordling (MP).

Vilka åtgärder som nu kommer vidtas är ännu oklart, men Susanne Nordling säger till SVT att pengarna ska återbetalas till vården.

Rapporten är skickad till Inspektionen för vård och omsorg som ska utreda patientsäkerhetsfrågan.

Verksamhetscheferna duckar

Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, har fram till den 20 september att svara på det som framkommit i rapporten.

Ingen av verksamhetscheferna på Stockholms Centrum för Ätstörningar vill prata med SVT Nyheter Stockholm. Istället får Elizabeth Haking, chefläkare i Stockholms läns sjukvårdsområde, agera talesperson för verksamheten.

– SLSO har ett uppdrag att bedriva sjukvård och forskning, det är nära sammanknippat med varandra. Men forskningspengar ska användas till forskning och vårdpengar till vård, givetvis, säger chefläkare Elizabeth Haking.

Men här har man inte gjort så?

– Det står så i rapporten och vi ska göra en analys av detta.

Säger du att rapporten inte stämmer?

– Den stämmer säkert, men vi ska göra en analys och se hur det faktiskt ligger till. Vi måste titta på det, säger Elizabeth Haking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.