Foto: MiljöpartietVisa alla (3)
Visa alla (3)

MP-politiker kallade somalier för ”cancersvulst”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Serneholt, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i kommunfullmäktige, har skrivit på Facebook att somalier är en ”cancersvulst”, skriver Stockholm Direkt. Enligt honom själv är kommentaren skriven på fyllan.

Det var i en sluten grupp på Facebook som Jonas Serneholt den 21 juli i år skrev kommentarer om somalier, något som Stockholm Direkt var först att rapportera om.

I en diskussionstråd i gruppen har en artikel från Nyheter i dag publicerats rörande en gruppvåldtäkt som påstås vara utförd av personer med somalisk härkomst, och där har Jonas Serneholt lämnat en kommentar som bland annat lyder:

”Det är inte första gången somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst”.

Djupt ångerfull

Först två veckor efter att Jonas Serneholt skrivit kommentaren togs den bort. Detta efter att Stockholm Direkt/Järfälla tidning konfronterat honom. Han säger till tidningen att han skrivit kommentaren på fyllan och att han ångrar sig djupt.

Jonas Serneholts kommentar var publicerad under två veckor. Nu har han dock tagit bort den och säger att han är djupt ångerfull över det han skrivit. Foto: Skärmdump

Till SVT Nyheter Stockholm säger Jonas Serneholt:

– Jag är djupt ångerfull. Det finns inget försvar för det jag har skrivit.

I sin profil på Miljöpartiets hemsida skriver Jonas Serneholt: ”Det är också högst angeläget att bekämpa övrig främlingsfientlighet, särskilt islamofobi”.

Det går inte riktigt ihop med det du skrivit på Facebook. Stämmer det?

– Jag vill arbeta särskilt mot islamofobi, men det kan ha uppstått situationer som har fått min åsikt att förändras. Men det försvarar inte det jag skrivit.

Vilka typer av situationer är det?

– Situationer som blind färdtjänstkund. Man är mycket utsatt där.

Regionsordföranden: ”Helt oacceptabelt”

Elin Olsson, ordförande i styrelsen för Miljöpartiets Stockholmsregion, ser mycket allvarligt på det Jonas Serneholt skrivit.

– Det är helt oacceptabelt oavsett om man är nykter eller onykter, och det hör inte på något sätt hemma i Miljöpartiet. Jag är besviken att en förtroendevald uttryckt sig på det här djupt beklämmande och rasistiska viset, säger hon.

Vilka åtgärder vidtar man?

– Jag har också försökt att nå Jonas. Jag utgår från att han lämnar sina förtroendeuppdrag, säger Elin Olsson.

Avsäger sig politiskt uppdrag

Från lokal nivå meddelar man att Jonas Serneholt kommer att lämna sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

– Han meddelade mig i eftermiddags att han avsäger sig sitt kommunfullmäktigeuppdrag. Jag tycker att det är bra. Hans uttalanden är helt oacceptabla och hör inte hemma i Miljöpartiet, säger Mikael Jämtsved, kollega och kommunalråd i Järfälla kommun.

Kommer Jonas Serneholt att fortsätta som politisk sekreterare?

– Det är inget jag kan svara på i dagsläget. Det sker interna processer, vi är en demokratisk organisation. Jag kommer att ha svar i morgon, säger Mikael Jämtsved.

Serneholt bekräftar att han lämnar

Jonas Serneholt bekräftar att han lämnar sitt uppdrag i Järfällas kommunfullmäktige.

– Det stämmer.

Arbetar du kvar som sekreterare?

– Det ska jag prata med Mikael Jämtsved och styrelsen om. Men jag lämnar i första hand mina förtroendeuppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer