Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I år väljer Stockholms stad att fira med färre raketer än tidigare år. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Musik i fokus under Stockholms nyårsfirande

Publicerad

Årets nyårsfirande i Stockholms stad kommer bestå av ett så kallat musikfyrverkeri bestående av mindre pyroteknik och mer musik.

Firandet har fri entré och från klockan 23.30 startar bakgrundsmusik som följs av musik som synkroniseras med fyrverkeri, även kallat pyromusikal. Enligt Stockholms stad kommer evenemanget att hålla en betydligt lägre ljudnivå än tidigare år och mängden raketer minskas.

– Vi vill värna om människor, djur och miljö men samtidigt bjuda stockholmarna på ett öppet och festligt nyårsfirande mitt i city. Det är därför vi har valt att skapa ett musikfyrverkeri i år. Med musiken i fokus och fyrverkeriet som en visuell kuliss mot slottet skapas ett hållbarare firande, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Trafiken stängs av

Hela Norrbro och Gustav Adolfs torg blir publikområde under nyårsfirandet vilket betyder att delar av området stängs av för fordonstrafik från klockan 06.00 den 31 december till senast 1 januari klockan 12.00.

Foto: Stockholms stad

Gustav Adolfs torg, Strömgatan, infarterna till torget från Malmtorgsgatan, Regeringsgatan och Jakobs torg samt Slottskajen stängs av för fordonstrafik från 22 på nyårsafton till senast 02.00 den 1 januari.

  • Består av olika musikstycken som ackompanjeras och synkroniseras med ett fyrverkeri. Kallas ibland även pyromusikal.
  • Genom att ha minskat mängden pyroteknik blir fyrverkeriet mer hållbart.
  • Ljudnivåerna från musikfyrverkeriet är betydligt lägre än tidigare års firande, vilket påverkar människor och djur mindre. 
  • 75 meter – Så långt upp i luften når pjäserna som högst i stadens musikfyrverkeri. Tidigare års stjärnbomber gick mellan 80-300 meter högt.
  • Tårtor, kometer, eldbägare, fontäner, bengaliska eldar, blixtar och jets är namn på olika effekter i musikfyrverkeriet.
  • 10 000 är antalet effekter som avfyras.
  • Privatpersoner måste från och med i år ansöka om tillstånd hos Polismyndigheten. Smällare förbjöds redan 2002.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer