Nästan var fjärde man och ungefär var åttonde kvinna i åldrarna 35-65 år som från början var friska hade på tio år utvecklat typ 2-diabetes eller förstadium till sjukdomen.
I forskningsprojektet Stockholms dibatespreventiva program (SDPP) har runt 8.000 stockholmare svarat på frågor kring diabetes, dels som 35-55-åringar, dels tio år senare.
Mobbade mer drabbade
Förutom de kända riskfaktorerna för åldersdiabetes som övervikt och brist på motion visar forskarna att de som röker eller snusar ökar diabetesrisken två-tre gånger, jämfört med de som inte nyttjar tobak.
Även arbetsstress och skiftarbete ökar risken 2,5-3,5 gånger bland kvinnor, däremot inte för män. Däremot löper män – men inte kvinnor – som sover dåligt och är trötta och nedstämda två-tre gånger ökad diabetesrisk. De som är mobbade har lika stor risk att drabbas av sjukdomen.
Mycket kaffe halverar risken
Nytt i studien är också att både män och kvinnor som har ett stort socialt nätverk och aktiva i föreningar, idrott och musiksammanhang minskar risken att få diabetes typ 2 med 30-50 procent. Även de som dricker mycket kaffe, fyra-fem koppar om dagen, halverar diabetesrisken jämfört med dem som drack två eller färre koppar per dag.
Störst risk att insjukna i åldersdiabetes har överviktiga med ett BMI över 25, och syskon eller föräldrar som är diabetiker. Då ökar risken 25-30 gånger, enligt Claes-Göran Östenson, professor vid Karolinska institutet, som lett studien.