Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjukvården på plats i Upplands Väsby om symtomen och hur de bedömer mystiska insjuknandet i trapphuset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kräklarm i trapphus i Upplands Väsby var sjukdomsfall

Uppdaterad
Publicerad

En pappa och två barn som vistats i ett trapphus i Upplands Väsby, norr om Stockholm, har plötsligt börjat må illa och kräkts. De har också känt ett tryck över bröstet. När ytterligare en man kom till trapphuset strax efter började även han att kräkas.

Larmet om mystiska kräksjukan kom vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen.

När personerna väl lämnade lägenhetshuset började de så småningom att må bättre. Räddningstjänsten är på plats och även polisen är kallad.

Totalt säger räddningstjänsten att fem fördes till sjukhus för kontroll.

På onsdagseftermiddagen meddelade polisen att prover har tagits och att det visat sig röra sig om sjukdomsfall. De insjuknade personernas kläder ska skickas till Umeå för undersökning av experter inom kemikalier och farliga ämnen.

Kemdykare från räddningstjänsten kontrollerade

Efter larmet spärrades huset av och andra boende i lägenhetshuset fick inte lämna sina hem.

– Det rör sig om 14 lägenheter i huset där personerna insjuknade. Ett ytterligare trapphus i ett intilliggande lägenhetshus är också avspärrad, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen under onsdagsförmiddagen.

Ett specialteam från räddningstjänsten med kemikaliedykare kallades till platsen för att göra tester.

– Det första larmet som vi fick in var att man inte såg något konstigt eller kände någon konstig lukt på plats, säger Marie Nordahl på räddningstjänstens pressavdelning.

Samtidigt säger Moa Andersson, kommunikationschef på Sveafastigheter, att de fick in ett samtal om att hyresgäster kände en stickig lukt.

– När vi väl anlände till platsen så kände vi samma lukt och valde då att ringa 112, säger hon till SVT.

Polis och räddningstjänst lämnade vid 14-tiden och avspärrningarna hävdes.

Liknande larm i centrala Stockholm

Runt 12.30 kom det in ett ytterligare larm om en kvinna som mått illa och kräkts i sitt trapphus på Kungsholmen. Polis och räddningstjänst spärrade av platsen och kemdykare gick in i lägenhetshuset.

Polisen hittade dock ingenting och det finns ingen indikation på att händelserna är sammankopplade. De har inte valt att gå vidare med ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.