40 oförklarligt sjuka vid Högdalens värmeverk

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet vad som ligger bakom symptomen.

För att förhindra att fler drabbas så har man utökat skyddsföreskrifterna vid Högdalens kraftvärmeverk. I området inne på värmeverket där flest blivit drabbade är numera asiktsmask med filter obligatoriskt.

– Vi har kopplat in riksledande experter som har tagit prover på luft och partiklar. Vi har läkare inkopplade liksom institutet för miljömedicin vid Karolinska. Allt för att reda ut vad det är som orsakat det här, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef vid Fortum Värme, till tidningen Mitt i.

De flesta som drabbats har kunnat behandlas med kortison eller allergimediciner, men några personer har fått så kraftfulla reaktioner att de tvingats söka akutvård, skriver tidningen.

– Vi har inte hittat något i arbetsmiljön som förklarar det här, säger Ulf Wikström.

De som blivit sjuka har arbetat i den del av värmeverket där industri­avfall eldas. Enligt Mitt i så arbetar nästan alla som drabbats för entreprenörer med kontor och matsal i baracker inom riskområdet. Fortum överväger nu att flytta dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.