Nacka kommun polisanmäler misstänkt våldsbejakande verksamhet. Foto: SVT

Nacka kommun polisanmäler misstänkt nazistisk verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

En av Nacka kommuns lokaler ska ha använts av en nazistisk organisation för att träna inför strider med kniv, det skriver tidningen Expo. Nu säger Nacka kommun till SVT att man polisanmäler verksamheten.

Enligt tidningen Expo så har Nacka kommun hyrt ut en träningslokal till en privatperson som har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. I lokalen ska man ha tränat inför strider med kniv och flera personer ska också vara dömda för flera våldsbrott.

Idag lämnar kommunen i en polisanmälan.

– Vi kommer att göra en polisanmälan mot den verksamhet som vi misstänker ska ha utförts i lokalen, säger Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör på Nacka kommun, till SVT

Polisen utreder

Nacka kommun har känt till att de tränar i lokalen men inte kunnat bevisa att personerna begår någon brottsligt verksamhet under kommunens tak.

– Nu blir det en polisiär angelägenhet och polisen får utreda om det förekommit någon brottslig verksamhet i lokalen, säger Anders Mebius.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Nacka kommun har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism och att man ska ”säkra att sådana miljöer inte förekommer inom den kommunala verksamheten”.

Enligt Anders Mebius, tar kommunen oerhört allvarligt på händelsen och ser nu över framtida rutiner.

– Vi ska nu ser över och ta fram förslag som politiken får fatta beslut om. Det handlar om att skärpa kraven, se över våra rutiner vid uthyrning och att vi ska göra stickprov när vi får kännedom om sånt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.