Nackas politiska majoritet ger upp tanken på ett naturreservat i Skuruparken. Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Nacka säger nej till naturreservat i Skuruparken

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Nacka kommun de senaste 15 åren försökt göra Skuruparken till ett naturreservat två gånger har det inte blivit av. Nu säger den politiska majoriteten att det blir för dyrt att inrätta ett reservat och ger upp planerna.

– Politikerna lovade att införa ett naturreservat, det är ett löftesbrott att inte göra det, säger Gunilla Ingmar från organisationen Skuruparkens vänner.

Gunilla Ingmar går vant längs stigen i Skuruparken i Nacka. Här har hon gått nästan dagligen, inte minst nu i coronatider.

– Den här parken betyder otroligt mycket. Man kan sitta hemma och ha det kämpigt men när man kommer ut här blir man en annan människa. Stressen försvinner när man vandrar här i den vackra naturen, säger Gunilla Ingmar.

Gunilla Ingmar från Skuruparkens vänner. Foto: Tommy Bergman/SVT

I mer än 15 år har hon kämpat för att Skuruparken ska bli ett naturreservat. Men på kommunfullmäktigemötet på måndag den 20 april väntas den politiska majoriteten i Nacka fatta beslut om att avbryta arbetet med att göra parken till ett reservat. Enligt dem blir det för dyrt att köpa loss marken från bostadsbolaget JM, som vill bygga bostäder på platsen.

– Det skulle kosta mer än 100 miljoner kronor att få till ett reservat, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Man har lagt ner miljoner på naturreservatsarbetet, det arbetet skulle vara till spillo om man avbryter nu. Det är ofattbart, säger Gunilla Ingmar.

Uppdatering: Under kommunfullmäktige den 20 april hann man inte med punkten om Skuruparken, beslut väntas i stället fattas vid nästa kommunfullmäktige, den 18 maj.

Se mer om planerna med parken i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.