Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter söker en av läkarna på hans klinik. OBS: Genrebild. Foto: Fredrik Persson/TT

Flera läkare skrev ut narkotika – krävs på miljonbelopp av Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Överförskrivning av narkotika, obefintliga suicidbedömningar till ungdomar och i vissa fall obefintlig journalföring är grunden till att en läkare i Solna krävs på närmare tre miljoner kronor av Region Stockholm. Ytterligare tre läkare i länet måste betala tillbaka mångmiljonbelopp.

Regionens granskning av Solnaläkaren är en nedslående läsning – 99 procent av allt patientunderlag som undersökts har underkänts. Läkaren har varit föremål för granskning från och till sedan 90-talet för bristfällig eller obefintlig journalföring. Läkaren fick under en period på 90-talet inte förskriva narkotika efter ett beslut av Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSAN.

– I vissa fall polisanmäler vi läkare om det finns brottsliga kopplingar, säger Christoffer Bernsköld som är avdelningschef på Närsjukvården på Region Stockholm.

Krävs tillbaka på miljonbelopp

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, vill ge läkaren en treårig prövotid och kräver inte att läkarlegitimationen dras in.

De tre andra läkarna som fått återkrav har inte heller haft godkända vårdbehandlingar. Flera av dem har också överförskrivit narkotika. Sammanlagt rör det sig om 7,6 miljoner kronor som de måste betala tillbaka.

SVT har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med Solnaläkaren, men han har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.