Meteorolog Per Stenborg och det molniga november Foto: Danielle Langert, ABC

Nästan solfritt i november

Uppdaterad
Publicerad

November närmar sig sitt slut men redan nu kan man se att det blir ett bottenrekord i soltimmar för Stockholm, hittills har solen bara lyst över oss tre timmar denna november.

En statistiskt normal november lyser solen 54 timmar över Stockholm. Hittills denna november, med bara två dagar kvar på månaden, så har solen tittat fram endast tre timmar. En enorm skillnad.

– Det vore extremt förvånande om det inte blev rekord, säger meteorolog Per Stenborg. Av de här 54 soltimmarna som lyser en normal november kommer de allra flesta i början av månaden, chansen för sol minskar mot slutet.

Det nuvarande bottenrekordet är från år 2000 då vi fick åtta timmar sol i Stockholm. Om det som förväntat blir nytt rekord, så innebär det att det här är den mörkaste november i Stockolm på åtminstone 106 år. Mätningarna har pågått sedan 1908.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.