Nu inviger Statens fastighetsverk och Länsstyrelsen i Stockholmslän naturreservat Bogesundslandet. Härfinns bland annat ett kärr skyddat av EU:s Natura 2000-nätverk, 500skyddsvärda träd, klippbad, camping, golf och åkermarker somlär oss mer om 1700-talet.
Efter decennier av diskussioner omskyddsbehov för denna plats har beslutet omnaturreservatet Bogesundslandet nu blivit verklighet. Området ägs avsvenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk.
– Vi ärglada och stolta över att få medverka till att bevara denna vackraplats med historiska rötter ända ned i yngre järnåldern och enflora och fauna som lockar såväl till rekreation som tillforskning, säger Johan Zetterberg, fastighetsdirektör vid Statensfastighetsverk.
Syftet med att göra ett naturreservat avBogesundslandet är att bevara det 40 kvadratkilometer stora områdetnära Stockholm. Kulturmiljölandskapet ska bibehållas men ocksåutvecklas då platsen har betydelse för friluftsliv,kulturmiljövård och naturvärden.
Används för forskning
I en del av området finnsDammstakärret som är utsett till Natura 2000-område, ett nätverk avskyddade områden i hela EU. Bogesundslandets västra del har underlång tid använts för skoglig forskning. Många planterade trädslagmed varierat ursprung gör Bogesundslandet till en slags genbank.
– Det som är speciellt med Bogesundslandet är att det är ett så stortnatur- och kulturområde så nära tätorten. De största naturvärdenaär knutna till platsens ädellövsskogar. Här finns 500 särskiltskyddsvärda träd, främst ekar, som behöver omvårdnad. Gamla ekar ärsärskilt viktiga för den biologiska mångfalden eftersom en stormängd andra arter är beroende av dem, säger Mats Larshagen,projektledare och förvaltare vid Statens fastighetsverk.
Bogesundslandet lockar många friluftsintresserade besökare. Just nuarbetar Statens fastighetsverk med att se över och förbättrainformationen och tillgängligheten i området.