Foto: Huddinge kommun

Nazistflaggor hissade på tre platser i länet

Publicerad

Under natten har någon eller några hissat tre hakkorsflaggor runtom i Stockholms län, bland annat framför kommunhuset i Huddinge.
– Vi agerade direkt när den upptäcktes, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M).

Det var under fredagsmorgonen som en flagga med hakkors upptäcktes vid kommunhuset i Huddinge.

– Vi ser otroligt allvarligt på det här, att man sätter upp en symbol som är oerhört kränkande och som sprider rasism och skräck i kommunens demokratiska hjärta, säger Daniel Dronjak (M).

Enligt Dronjak plockades flaggan med hakkors ner så fort den upptäcktes på fredagsmorgonen och strax efter klockan åtta var den borta. Huddinge samhällsfastigheter plockade ner flaggan strax efter klockan 8 under fredagsmorgonen. Efter det har polisen varit och hämtat flaggan.

– Men flaggan var fäst på ett sådant vis att vi var tvungna att ta ner hela flaggstången. Vi har nu polisanmält händelsen, säger Daniel Dronjak.

Nu ska Huddinge se över om man kan sätta upp lås som omöjliggör att någon tar kontroll över flaggstängerna vid kommunhuset i framtiden.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak framför de flaggstänger som är kvar utanför kommunhuset. En var de tvungna att ta ner. Foto: SVT

– Ingen ska kunna kidnappa kommuninvånarnas flagga på det här sättet, säger Daniel Dronjak (M) kommunstyrelsens ordförande.

Anmälan om hets mot folkgrupp

Men flaggor med hakkors har också hissats på Centralbron i centrala Stockholm och i Tyresö.

– Vi fick anmälan om flaggan på Centralbron i natt klockan 02.11, den är nerplockad och jag tror att det var polisen som tog ner den. Från Tyresö kom anmälan 06.23, och vi har gjort anmälningar om hets mot folkgrupp, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen.

”Det här är avskyvärt”

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård har reagerat hårt på flaggorna som hissats i länet och i staden.

Karin Wanngård

-  Det här är avskyvärt. Det gör mig förbannad. Det är ynkliga människor som försöker sprida hat på Stockholms gator, säger Karin Wanngård (S) i en kommentar till SVT Nyheter Stockolm.

Hon fortsätter:

– Vi får aldrig glömma alla som lever under konstant hot från dessa grupper. Nazismen är en ideologi som tagit sig och tar sig rätten att döda. Samhället måste markera kraftigt mot aktioner som denna. Det här är inget bus. Det här är nazism. 

Om det hissats fler hakkorsflaggor på andra platser vet inte Anders Bryngelsson, men säger att man inte kan utesluta det.

– Vi kan inte säga vilka som gjort det här, eller om det hänger ihop, säger Anders Bryngelsson.

Den tjugonde april är Adolf Hitlers födelsedag, i samband med dagen har tidigare år flaggor hissats i länet, bland annat utanför Norrtälje stadshus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer