Foto: Anna Molander / TT

Landstinget skär ner på jämställdhetspeng

Uppdaterad
Publicerad

I år har Stockholms läns landsting beslutat att skära ner på jämställdhetsutbildningen för chefer inom vården, något som har lett till att utbildningsplatserna inte räcker till alla. Det här är något som har fått oppositionen att reagera starkt.

Det rör sig om en besparing som påverkar utbildningen i jämställdhet och nu finns det färre platser för chefer inom vården som vill utbilda sig inom ämnet.

– Vi har haft ett år som har präglats av Metoo-diskussioner, även inom sjukvården och kollektivtrafikens anställda. Vi har en situation i sjukvården där vi har bekymmer med jämställd sjukvård, så det här är en korkad besparing, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Ny form av utbildningen

Varför har det blivit nedskärningar i budgeten?

– Det här är fråga om en jämställdhetsutbildning som kommer att finnas kvar, det är det ingen tvekan om, för det här är en viktig utbildning. Men det kommer att vara i en ny form och det är landstingsdirektören som kommer att ansvara för utformningen i det fortsatta arbetet, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd

Det handlar om en form av tjänstemannabeslut som politikerna inte varit med och utformat. Men alliansen har varit med och lagt ett övergripande budgetförslag i frågan.

– Ja det blir en lägre satsning på jämställdhetsutbilningsfrågorna men de pengarna kommer istället att satsas på sjukvårdsfrågor och kollektivtrafik, så det blir en förändring i budgeten men jämställdhetsfrågorna i sig kommer inte försvinna, säger han.

Otrygg personal och ojämställd vård

Men kommer pengarna att räcka till en ny form av jämställdhetsutbildning?

– Det är något som vi kommer att följa upp efter att vi har startat den nya utbildningen. Om det visar sig att det behövs mer pengar och ytterligare förändringar så kommer vi att ordna det, säger Peter Carpelan (M).

– Både män och kvinnor får sämre sjukvård för att man inte är medveten om jämställdhetsutmaningar inom sjukvården. Det resulterar i att vi får mer otrygg personal och en mer ojämställd vård, säger Dag Larsson (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.