SVT:s Nike Nylander var en av dem som tvingades lämna sitt hem pga branden Foto: SVT

SVT:s Nike Nylander: Jag fick panik

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Nike Nylander satt och åt frukost när branden bröt ut några byggnader bort på Södermalm. Plötsligt dunkade det på dörren och hon fick beskedet att alla skulle evakueras. ”Man fick bara kasta sig ut på gatan”, säger hon.

Branden på Duvnäsgatan bröt ut vid 9.30-tiden på lördagen. SVT:s medarbetare Nike Nylander, som bor två hus ifrån den brinnade fastigheten, berättade vid 11-tiden att det brinner för fullt och är väldigt mycket rök på platsen. Alla som bor i kvarteret har blivit hänvisade längre och längre bort från byggnaden på grund av den giftiga röken.

Branden startade i köket i en lägenhet högst upp, där det bor en barnfamilj. Nike Nylander har pratat med pappan i familjen.

– Han var väldigt chockad. Han har ingen aning om varför branden har startat, säger hon.

Vindarna är gamla och gjorda av trä. Nu ser det ut som att branden har spritt sig till fastigheten bredvid.

– De har sågat upp taket där. Då och då slår det upp stora lågor, säger hon.

Åt frukost

Själv satt hon och åt frukost när det bankade på dörren och hon fick beskedet att alla i huset måste ut ur byggnaden.

– Jag fick panik. Vi har en katt och så skulle jag få ut katten. Jag kom på att vi hade kattburen på vinden. Jag chansade och sprang upp på vinden. Jag fick ut katten. Nu är hela min familj ute.

Polisen har spärrat av gatan utanför byggnaderna. Det är fullt med brandbilar och polisbilar på plats. De boende kan söka skydd i SL-bussar.

Nike Nylander berättar att människor är chockade.

– Nu börjar folk bli oroliga, eftersom vi i intilliggande fastigheter inte får komma hem längre. Vi har inte fått med oss så mycket grejer hemifrån. Man har ju bara kastats ut. Man är inte beredd på att rycka med sig alla sina sakar, viktiga grejer.

Hon har uppfattat det som att evakueringen gått bra.

– Jag tror att det var några personer som de fick hissa ut genom fönstret, som inte kunde ta sig ut själva.

Kraftig rökutveckling

Johan Ekman, reporter på SVT, bor i närheten och vittnar om kraftig rökutveckling.

– Framförallt på ett ställe på vinden där det verkligen sprutar ut eld, säger han till SVT Nyheter.

Två hus bort från den drabbade byggnaden bor Johan Ekman, som väcktes av röklukten.

– Jag vaknade av att det luktade så kraftigt att vi trodde att det var vårt hus. Hela gatan är dimmig och några poliser har på sig gasmasker.

”Det är sorgligt”

Enligt honom verkar det som att hela vinden på huset är full av en tjock och kraftig rök.

– Polisen kom till och med fram till några som stod där och tittade på och bad dem att flytta bort barnen för att polisen oroar sig för att röken kan vara ohälsosam.

Stämningen på plats är dyster.

–  Det är sorgligt, det är ju ett gammalt fint 10-tals hus, folk är bestörta över det. Samtidigt är det som det alltid är när det står brandbilar och händer grejer, det blir ju lite action, säger Johan Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.